Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.073

Exekuce Čecha žijícího v zahraničí (Rakousko) - exekuce na plat, mzdu, majetek (nemovitost)

Odesláno: 
Otevřeno 5486 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. Mám dotaz, který se týká možnosti exekuce v Rakousku. V ČR je proti mně vedeno několik exekucí. U většiny z nich mám dohodnutý splátkový kalendář a pravidelně splácím, některé bohužel neplatím, protože už prostě nemám peníze, ale situace je celkem klidná. Se všemi normálně komunikuji pokud je třeba, tel. , e-mail mám i datovou schránku. Trvalé bydliště mám na obecním úřadě.
2010-2015 pracuji v Rakousku a přemýšlím o tom si tam koupit malý domek a zrekonstruovat ho.
Rakouská banka je ochotna mi i půjčit peníze, celkem bez nějakých problémů.
Chci se zeptat jestli je možné pokud bych tuto nemovitost koupil, aby na mě dosáhl exekutor z ČR.
Myslím tím na tuto nemovitost, pokud bude koupena na hypotéku od rakouské banky a té se touto nemovitostí bude ručit?
Dále bych se rád zeptal jestli je možnost uvalení exekuce na můj plat i v Rakousku a jak by to probíhalo technicky? A ještě bych se rád zeptal jak je to s trvalým pobytem, pokud bych se odhlásil v ČR a měl trvalý pobyt v Rakousku? Mělo by to na něco vliv? Vycházím z toho pokud bych tam koupil nemovitost, budu tam mít i trvalý pobyt.
Je jasné, že bych exekuce v ČR dál platil, nechci od dluhů nikam utéct.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zakoupení nemovitosti v Rakousku s ohledem na probíhající exekuci nedoporučuji. Jako povinný byste měl povinnost oznámit nabytí nemovitosti exekutorovi. Exekutor by poté mohl, a to i s ohledem na mezinárodní smlouvy o právní pomoci tuto nemovitost zpeněžit v exekuci. Nicméně i zde záleží na výši pohledávky, která je vymáhána exekucí. I zde platí zásada přiměřenosti, tj. , že pro pohledávku za 250.000,- Kč by se neměla dražit nemovitost v hodnotě 1.500.000, - Kč, neboť pohledávku lze vymáhat i jinými způsoby výkonu rozhodnutí. Nicméně i mzda v Rakousku by mohla podléhat výkonu rozhodnutí, pokud by exekutor vydal exekuční příkaz k provádění srážek ze mzdy. V tomto případě by musel být exekuční příkaz přeložen do němčiny, a to spolu s exekučním titulem a zaslán Vašemu zaměstnavateli, aby na jeho základě prováděl srážky ze mzdy. Náklady na překlad byste pak s největší pravděpodobností hradil Vy jako povinný.
 
Děkuji mnohokrát za odpověď. Velice mne nepotěšila, ale chtěl jsem mít jasno než bych se do něčeho pouštěl.
 
Zdravím Vás, není zač, pro jistotu se ještě zeptejte na názor advokáta, a to z důvodu existence mezinárodního prvku. Nicméně mám za to, že o tom, že byste vlastnil nemovitost v Rakousku by měl exekutor vědět a tudíž by ji mohl postihnout výkonem rozhodnutí. Přeji pěkný zbytek dne.