Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.891

Co má přednost - exekuce nebo zaplacení dluhu rozsudkem soudu?

Odesláno: 
Otevřeno 1474 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám exekuci a již se exekutor chystá mne navštívít a zabavit majetek. Dále mám za jiný případ rozhodnutí soudu o zaplacení dluhu za který jsem dostal 3 roky podmínku. Prosím o radu zda má tento dluh a rozhodnutí soudu přednost splácet dříve než exekuci.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, splácet byste měl oba dluhy, tj. jak pohledávku, která je exekučně vymáhána, tak i pohledávku, za kterou jste dostal podmínku. Splácet byste měl dle svých možností. Mám za to, že trestní rozsudky pokud ukládají náhradu škody, kterou odsouzený trestným činem způsobil ve výroku uvádějí, aby odsouzený dle svých možností uhradil škodu, kterou trestným činem způsobil. Nicméně i soudy se občas poškozených dotazují, zda odsouzený hradí nebo uhradil škodu, kterou trestným činem způsobil. Hrazení škody má vliv na rozhodnutí soudu o osvědčení pachatele. Takže doporučuji dle Vašich možností hradit obě pohledávky.
K návštěvě exekutora uvádím, že existují věci, které exekutor zabavit nemůže, tyto jsou upraveny v ust, § 321 - 322 občanského soudního řádu. Dále pokud by exekutor zabavil věc, která by nebyla Vaše, je možné podat, a to do 30 dní ode dne kdy k zabavení věci došlo návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, zde je však nutné, a to např. fakturami, záručními listy, darovací smlouvou a jinými doklady prokázat, že věc není Vaše, ale patří někomu jinému.