Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.938

Exekuce na manžela dlužníka a dluhy z předchozího manželství - může exekutor zablokovat účet nedlužícího manžela?

Odesláno: 
Otevřeno 1771 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda má exekutor právo zablokovat bankovní účty manžela povinného za dluhy, které vznikly před uzavřením manželství a pocházejí z předchozího manželství povinného v důsledku nevyřízeného SJM?
Krátký popis situace. Jsem vdaná cca 4 roky - 2011-2015. Po celou dobu se táhnou soudy ohledně SJM mezi mým mužem a jeho bývalou ženou. Vznikly dluhy, byla nařízena exekuce. Účastníky exekuci jsou můj manžel a jeho bývala žena.
Společný majetek nemáme. Dům, zařízení domu, auto – vše jsem již vlastnila před uzavřením manželství.
Včera 5.2.2015 mi byly obstaveny soukromé a podnikatelské účty. Jsem OSČ, omezuje mne to v podnikání, které mne živí, v plnění mých povinností vůči státu – úhrada soc. a zdrav. pojištění, úhrada leasingu, úhrada úvěrových splátek aj. Má exekutor právo na tento krok? Je ohrožen i můj majetek? Volám SOS. Co mám dělat? Prosím, prosím pomozte…
S pozdravem I.
 
Zdravím Vás, exekutoři velmi často blokují účty manželům povinných, a to i když oni osobně s dluhy manžela nemají nic společného. Mají za to, že vznikem manželství vzniká i SJM, v tomto mají pravdu. Nicméně by neměli zastavovat účty manžela povinného, který je podnikatelem a tento účet prokazatelně slouží k výkonu podnikatelské činnosti. Stejně tak jako exekutor nemůže povinnému zabavit věci sloužící k výkonu povolání (podnikání), pokud exekuce nesouvisí s podnikatelskou činností povinného. Zde bych se bránila námitkami, kde bych uvedla, že na Váš případ dopadá ust. § 304a občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. Toto ustanovení se týká účtu podnikatele coby zaměstnavatele, zde je banka povinna vyplatit mzdy těmto zaměstnancům povinného. Banka je povinna zaměstnancům mzdy z tohto účtu vyplatit, a to pouze jedenkrát, a to na základě prohlášení povinného s úředně ověřeným podpisem. Doporučuji Vám, abyste si toto ustanovení prostudovala.
Proti výkonu rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu povinného sloužícího k podnikatelské činnosti bych se bránila námitkami, které bych adresovala exekutorovi. Takto by Vás totiž exekutor mohl dostat do velmi nepříjemné situace, kdy nebudete moci, a to ne vlastní vinou splnit Vaše závazky. Dále uvádím, že můžete požádat banku o vyplacení dvojnásobku životního minima, z každého obstaveného účtu, a to žádostí podle § 304b občanského soudního řádu. Banka Vám tuto částku tj. cca 6.800,- Kč na základě Vaší žádosti vyplatí. Tento postup můžete uplatnit pouze jedenkrát za celou dobu trvání exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tom by Vás měl exekutor poučit.
 
Velmi Vám děkuji za rychlou odpověď. Naštěstí nejsem zaměstnavatelem, ale doporučený Vámi zákon si i tak prostuduji. Osobně jsem nedostala ani exekuční příkaz, ani poučení. Pouze kopií listin: Usnesení soudu aj, kde mé jméno vůbec nefiguruje, pouze jména povinných. O tom, že jsou obstaveny mé účty, jsem se dozvěděla z banky a z datové schránky mého manžela, kam přišel exekuční příkaz s uvedením mého jména jako "dalšího účastníka řízení - manžela povinného". K osobě exekutora jsem si zjistila, že prý podle něj se "píši zákony". Údajně tento člověk si na poli exekucí dělá, co chce.
 
Zdravím Vás, jsem ráda, že jsem Vám pomohla, na Váš soukromý účet mohou, u toho podnikatelského platí co jsem Vám již napsala. Jen se zeptám máte s manželem nějak upravené SJM, např. notářským zápisem zúžené na obvyklé vybavení domácnosti. Kdo je tím exekutorem, není to JUDr. Vrána z Přerova, ten má občas tyto tendence.
 
Dobrý večer. Koukám, že dobře znáte své kolegy. Bingo! Je to on. To si tak věří, že sám porušuje zákon? Nebo to jen zkouší, a protože se lidé většinou exekucí bojí, naletí mu? Nějak tuším, že obě varianty jsou správné : -)
SJM upravené nemáme. U většiny domácího zařízení nebudu moci doložit, že bylo zakoupeno ještě před uzavřením manželství. Mám zvyk vždy po 2-3 letech vyhazovat paragony z důvodu stáří (aby se to nekupilo). To je teda situace…
Takže Vaši kolegové mi můžou odnést věci z domácností, co? Může vůbec člověk bránit před exekutory svoji vlastní domácnost? Manžel se ke mně nastěhoval s taškou plnou starého oblečení, které jsem stejně vyhodila, vůbec nic nepřinesl. Vše nechal bývalé ženě. Vše, co máme, jsem pořídila sama. Nerada bych o to přišla ne svojí vinou. Dělám několik zaměstnání, abych měla to, co mám.
 
Zdravím Vás, tušila jsem, že je to pravděpodobně JUDr. Vrána z kontextu Vašeho dotazu. Nicméně hodně lidí se nebrání, proto to často prochází a tak se to občas zneužívá. Mám za to, že vybavení domácnosti můžete uchránit i jinak. Zkuste si sepsat dohodu s manželem, o tom, že věci jsou Vaše, dohodu opatřete úředně ověřenými podpisy, popřípadě zkuste najít nějaké fotografie domácnosti z doby před vznikem manželství, i tak by se dalo prokázat, že vybavení domácnosti je Vaše. Pro úplnost uvádím, že je bohužel pravda to, že jste manželka povinného, která je tedy vedlejším účastníkem řízení. Nicméně by měli zabavovat jen majetek, který je v SJM a nikoli majetek Váš osobní, zde záleží na slušnosti zaměstnanců exekutora a jeho zaměstnanců. Kdyby došlo k exekuci movitých věcí je možné, a to do 30 dní od návštěvy exekutora podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu. K návrhu je však nutné připojit doklady prokazující Vaše vlastnické právo.
 
Děkuji Vám za odpověď a za radu, velmi si toho vážím.
Zde jsem našla svědectví lidí o tom, jak se chovají přerovští exekutoři. http://exekutor.biz/nejhorsi-zkusenost-s-exekutory-z-prerova Je to hrůza. Doufám, že k ničemu takovému nedojde. Takže na slušnost těchto exekutorů spoléhat nemohu. Za sebe strach nemám, ale za dceru. Prostě nesmí je nikdo pustit dovnitř. Netušila jsem, že něco takového se může dít v naše dny.

Omlouvám se, že Vás takto využívám, ale zeptám se Vás ještě na jednu věc. Uvažovali jsme s manželem, že aby mne s dětmi chránil, mohli bychom se rozvést. Teď už je ale pozdě, neprošlo by to. Co ale anulovat sňatek? Našla jsem si to v zákoně, ale ani jeden z důvodů se nám nehodí. Dal by se anulovat sňatek, kdybych jako důvod uvedla zatajení informaci ohledně právě dluhů anebo něco ohledně zdravotního stavu. Třeba, že mi manžel zatajil, ze nemůže mít děti. Setkala jste se s něčím takovým?
 
Zdravím Vás, doufám, že budete mít štěstí a že k exekuci prodejem movitých věcí nedojde. V nejhorším, kdyby byly zabaveny Vaše věci před vznikem manželství, zkuste doma sehnat jejich fotografie z doby ještě před sňatkem. Rozvod ve Vašem případě není řešením, neboť exekuce probíhala za manželství a Vy jste v době exekuce manželkou povinného, takže by to byly vyhozené peníze za soudy. Anulovat sňatek lze jen z důvodů výslovně uvedených v zákoně, neboť zde se jedná o zásah do osobního stavu, proto je to takto omezené a upravené. Nezbývá tedy nic jiného než doufat, že vše proběhne hladce. Přeji Vám hodně sil a štěstí do budoucna. Kdybyste cokoli potřebovala tak se ozvěte. Dceři vysvětlete, že kdyby se náhodou nachomýtla k exekuci movitých věcí, že se k vykonavatelům musí chovat slušně, jinak by jí hrozilo trestní stíhání za urážku veřejného činitele, a to za to vážně nestojí.