Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.645

Dědění dědice s exekucí - může dlužník odmítnout dědictví, vč. svého potomka? (vnuka, vnučky zůstavitele)

Odesláno: 
Otevřeno 1833 x
1 odpověď
 
Dobry den,
spolecne s bratrem a sestrou jsme dedici bytu po nasi mamince. Na sestru je vydana exekuce, pricemz sestra trvale zije v zahranici a s exekutorem nekomunikuje. Neni znamo, zda nekdy prevzala rozhodnuti o exekuci. Napr. bankovni ucet v CR nema. Soucasne mi sestra udelila plnou moc pri zastupovani v dedickem rizeni.
Sestra ma rovnez nezletileho syna, ktery bude plnolety pet mesicu po umrti zustavitelky. Syn je v peci sestry byvaleho manzela, pricemz exekuci si nesou spolecne z dob jejich manzelstvi.

1. Mohu v ramci plne moci jmenem sestry odmitnout pravo dedictvi? Pokud ano, bude o tomto rozhodovat opatrovnicky soud i v pripade, ze v te dobe bude jiz syn sestry plnolety?

2. Muze se exekutor domahat svych prav v pripade odmitnuti dedictvi?

3. Mohu jmenem sestry pri zastupovani prijmout dedictvi a nasledne se zreknout ve prospech sebe sama? Opet - muze exekutor napadnout takove rozhodnuti?

4. V pripade, ze uzavreme dohodu o vyporadani mezi dedici, muze exekutor tuto dohodu napadnout? A to i v pripade, ze by vyporadani bylo ve vysi odpovidajici 1/3 podilu nemovitosti ocenene notarem v ramci dedickeho rizeni?

Mnohokrat dekuji za odpoved.
 
Zdravím Vás, Vaše sestra by měla rozhodnutí o exekuci převzít, aby věděla o tom, že její majetek je zatížen exekucí. Sdělte exekutorovi adresu Vaší sestry. Nyní se pokusím postupně odpovědět na Vaše dotazy.
K prvnímu dotazu uvádím, že jménem sestry můžete odmítnout dědictví, nicméně by s tímto krokem měla Vaše sestra souhlasit. Pokud byste jménem sestry odmítl dědictví a její syn by byl již zletilý připadl by dědický podíl jemu, a on by sám musel prohlásit, zda dědictví přijímá či odmítá. K druhému dotazu uvádím, že exekutor bude nejspíše respektovat výsledek dědického řízení, a exekuci může provádět i jinými způsoby. Třetímu dotazu příliš nerozumím. Ano můžete přijmout dědictví jménem sestry. Mám za to, že jakmile toto dědictví přijmete, je to majetek Vaší sestry a tudíž majetek podléhající exekuci. K čtvrtému dotazu uvádím, že exekutor pravděpodobně bude respektovat dohodu o vypořádání mezi dědici, a to zejména tehdy pokud by sestra dědictví přijala. Nicméně Vám doporučuji, abyste neprodleně kontaktoval (a) Vaši sestru a o exekuci ji informovala).