Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.659

Návrh na výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu dlužníka - jak zjistit číslo účtu dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 2297 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
chtěla bych podat návrh na výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu dlužníka. Vím, že má účet u ČS, ale konkrétní číslo účtu neznám. Mohu ho já, jako fyzická osoba nějak zjistit (předpokládám, že s běžným dotazem u přepážky neuspěji)? Mohu například požádat soud o zjištění číslo účtu dlužníka?
Děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že k návrhu na nařízení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného podle mě postačí, když exekutorovi sdělíte, že povinný má účet u ČS, exekutor poté pošle žádost bance, a ta mu sdělí konkrétní číslo účtu. Mám, za to, že by Vám banka tuto informaci možná nesdělila s ohledem na bankovní tajemství, nicméně exekutor to zjistí.
 
Dobrý den,
já ale nechci předávat záležitost exekutorovi, chci podat návrh na výkon rozhodnutí přímo soudu. Myslíte že i tak stačí podat návrh bez konkrétního čísla účtu?
Děkuji
 
Zdravím Vás, ano i tak to stačí. Číslo účtu si zjistí soud, jemu to banka sdělí. Přeji Vám, ať je Vaše pohledávka co nejdříve vymožena.
 
Dobrý den,
mám pohledávky vůči exmanželovi, který má 2 plátce mzdy. Odečtení nezabavitelné částky provádí jen jeden plátce. Je lepší odečítat tuto částku u plátce vyššího nebo naopak nižšího příjmu?? Je možné podat návrh na výkon rozhodnutí pro běžné výživné u jednoho plátce a pro dlužné výživné u druhého??
Mohu požádat soud o zjištění, má-li dlužník u nějaké banky běžný účet?
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud jde o jakoukoli exekuci je vždy lepší obrátit se na soudního exekutora, protože ten může exekuci provést i jinými způsoby provedení exekuce než pouze těmi, které v návrhu na nařízení exekuce uvede oprávněný. Proto bych se osobně raději obrátila na soudního exekutora. Seznam soudních exekutorů naleznete na stránkách http://www.ekcr.cz. Soudní exekutor totiž exekucí postihne mzdu Vašeho manžela u obou plátců mzdy, a pokud se jedná o dlužné výživné na nezletilé dítě může dokonce pozastavit řidičské oprávnění povinného, tedy blokovat povinnému řidičský průkaz. Navíc exekuce může být provedena i přikázáním pohledávky z účtu povinného, a to i souběžně, ale i prodejem movitých věcí či nemovitosti povinného. Soud provede exekuci na majetek povinného pouze tím způsobem, který Vy sama jako oprávněná výslovně uvedete v návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí, žádným jiným způsobem provedení exekuce soud exekuci provádět nebude. U soudního exekutora je totiž pravděpodobnější, že dlužné výživné bude dříve a zcela vymoženo. Proto bych zvážila i tuto možnost. Asi bych si však zkusila některé soudní exekutory v blízkosti Vašeho bydliště obvolat nebo zajít s exekučním titulem (rozsudkem o stanovení výživného) přímo do sídla daného exekutorského úřadu a domluvit se zde přímo se zaměstnanci daného soudního exekutora na bližších podmínkách, např. výši odměny, náležitostech exekučního návrhu. Vím, že někteří exekutoři jsou schopni návrh na nařízení exekuce pomoci i sepsat, popřípadě Vám poradí co vše by měl tento návrh obsahovat.
K dalšímu dotazu ohledně zjišťování účtu povinného uvádím, že soudní exekutoři běžně provádějí tzv. lustraci majetkových poměrů povinného, kde zjišťují, zda má povinný účet v bance, nemovitosti, automobily, stavební spoření, penzijní připojištění, … Tato činnost je standardní pro každý návrh na nařízení exekuce podaný u soudního exekutora. Soud by toto mohl zjistit také, ale je možné, že jen na základě Vaší žádosti, proto bych se na exekučním soudě i na tuto věc dotazovala. Osobně bych návrh podala u soudního exekutora vedeného v seznamu soudním exekutorů Exekuční komory České republiky. Jak jsem uváděla výše tento seznam je k nalezení na stránkách http://www.ekcr.cz. Přeji Vám hodně štěstí.
 
Děkuji za obsáhlou odpověď.
Bohužel jsem v ní ale nenašla skutečné odpovědi na mé dotazy, je pouze doporučením, abych se obrátila na soudního exekutora. S tím ale z minulosti nemám dobré zkušenosti.
 
Zdravím Vás, nyní se Vám pokusím stručně odpovědět na Vaše dotazy. Pokud do návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí soudu uvedete, že povinný má dvě zaměstnání a uvedete tam i oba zaměstnavatele povinného bude soud provádět srážky ze mzdy z obou těchto příjmů u obou zaměstnavatelů povinného. Mám za to, že povinný není zaměstnán u jednoho a téhož zaměstnavatele, proto by srážky ze mzdy byly prováděny u každého zaměstnavatele povinného a z každého příjmu by povinnému zůstala tzv. nezabavitelná část mzdy v souladu s ust. § 279 odst. 2 občanského soudního řádu. Takže tento postup by pro Vás byl dle mého názoru výhodnější, i když samozřejmě výši příjmů povinného neznám. Pokud v návrhu na nařízení exekuce požádáte o provedení lustrace bank, za účelem zjištění, zda povinný nemá bankovní účet, mám za to, že by to soud měl udělat. V exekučním oddělení na soudě jsem nikdy nepracovala, proto to nemohu tvrdit s jistotou. Žádosti oprávněného za účelem zjištění, zda povinný má u banky zřízen bankovní účet by však soud měl vyhovět. Do návrhu na soudní výkon rozhodnutí by však nebylo od věci uvést, např. , že povinný účet měl a že z důvodu opatrnosti žádáte soud o provedení šetření u bank za účelem zjištění, zda má povinný účet u banky, a pokud ano, že rovněž navrhujete i výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu povinného.