Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.576

Exekuce na dědice podílu nemovitosti (dědictví více potomků zůstavitele)

Odesláno: 
Otevřeno 1583 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jak postupovat při zděděné nemovitosti domu (odhad domu z roku 2013 je 800.000 Kč), když jsme čtyři dědičky a z toho jedna má nařízenou exekuci přesahující částku 1/4 podílu z odhadní ceny. Upozorňuji, že dům není prodejný za odhadní cenu.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, buď můžete namítnout, že odhadní cena je nízká. Popřípadě se můžete spojit s exekutorem a nabídnout mu, že podíl postižený exekucí odkoupíte, čímž nemovitost již nebude zatížena exekucí a budete tři majitelky. Jako spoluvlastnice nemovitosti máte předkupní právo, takže by Vám měl být dražený podíl nabídnut přednostně.
 
Exekuce 1/4 presahuje o nekolik set tisic. My tri ostatni to nechceme platit, tak abychom se staly majiteli nemovitosti.
Je nejaka jina moznost?
Diky za odpoved.
J.
 
Zdravím Vás, ano je až se bude nemovitost dražit tak podíl připadne vydražiteli, který učiní nejvyšší podání. Ten se stane podílovým spoluvlastníkem namísto Vaší sestry, tím bude vymazána exekuce z katastru nemovitostí. Z peněz za podíl na nemovitosti Vaší sestry se uhradí dluhy (zcela, částečně) a dále, pokud výtěžek z dražby pokryje dluhy, včetně nákladů a příslušenství bude exekuce ukončena a pokud ne, tak bude exekuce na majetek Vaší sestry pokračovat dále, a to i jinými způsoby výkonu rozhodnutí (srážky z příjmu, prodej movitých věcí, přikázání pohledávky z účtu povinného).