Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.739

Neoprávněná exekuce prominutého nájmu - informace, jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1151 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2005 jsem si pronajal horskou chatu, složil kauci a začal se snažit o podnikání. Chata byla ve velmi špatném stavu a dost retro a hostů nebylo mnoho. Nájem byl dohodnutý na první tři měsíce 20.000 Kč/měs, další tři 25.000 Kč/měs. a nadále 30.000 Kč/měs. Než však došlo na navýšení nájmu, majitel sám uznal (po dlouhé době jsem byl první nájemce, který mu vůbec platil), že zvýšení nájmu je nereálné a sám mi MAILEM navrhl, že zůstaneme u výše 20.000 Kč za měsíc. Důvěřivě a s radostí jsem to bral jako hotové a další rok a čtvrt chatu jakžtakž provozoval a dohodnutých 20.000 Kč platil (a také všechny opravy a režii okolo objektu, který opravdu chátral). Po této době jsem se s majitelem dohodl na ukončení nájmu a chatu opustil. Ještě před mým odchodem mi opět sám nabídl, že to zkusíme za 10.000 Kč, potom 5.000 Kč a nakonec bez nájmu, jen za údržbu objektu. Byl jsem už rozhodnutý a nenechal se zlákat.

01/2014 mi dorazila výzva k zaplacení „nedoplacené“ částky nájmu (dopočítány rozdíly v placených a smluvních částkách nájmu a patřičné úroky). Namítl jsem výše zmíněné skutečnosti. Před nedávnou dobou se už u mě objevili zaměstnanci pana exekutora Vrány a velmi nevybíravým, arogantním a agresivním způsobem, začali vymáhat (před rokem byla žádaná částka 270.000 Kč, oni již hovořili o 800.000 Kč, myslím, že i na exekutora Vránu je to dost vysoké navyšování, ale s tím už asi nic nenadělám).
Majitel začal vymáhat peníze, až v době kdy jemu samotnému byl objekt exekučně zabaven a nebyl již jeho vlastníkem.

Mám šanci výše uvedené okolnosti a vymáhání zvrátit na základě dohody v mailu, nebo skutečnosti, že majitel začal vymáhání, když už nebyl vlastníkem objektu?
 
Zdravím Vás, ve fázi výkonu rozhodnutí (exekuce) jsou možnosti obrany velmi omezené. Bránit jste se měl spíše v době, kdy probíhalo soudní či jiné řízení o zaplacení "nedoplacené" části nájmu. Ve fázi výkonu rozhodnutí je možné se bránit fakticky již jen obnovou řízení dle § 228 a násl. občanského soudního řádu. V tomto případě je pro podání žaloby stanovena lhůta, a to 3 měsíce od té doby, kdy se ten, kdo obnovu navrhuje dozvěděl o důvodu obnovy, nebo od té doby, kdy jej mohl uplatnit. Běh této lhůty neskončí před uplynutím 3 měsíců od právní moci napadeného rozhodnutí. Dalším způsobem obrany by byla žaloba na zmatečnost dle § 229 občanského soudního řádu, ale to jen ve výjimečných případech.
Nicméně bych se zajímala o to, kdy byl vydán exekuční titul a kdy nabyl právní moci.
Dlužná částka se v exekuci vždy výrazně navýší, a to z důvodu příslušenství k jistině (repo sazba ČNB + 7% ročně), dále o náklady právního zastoupení oprávněného, o náklady a odměnu exekutora. Proti nákladům exekutora lze podat námitky, a to do 15 dní ode dne doručení exekučního příkazu, či jiné listiny v níž jsou náklady vyčísleny. O námitkách by však rozhodoval exekutor, který o nákladech rozhodl. Pro úplnost uvádím, že náklady a náhrady výdajů exekutora jsou upraveny ve vyhlášce č. 330/2001 Sb. , o odměně a náhradách soudního exekutora, zde se zaměřte zejména na ust. § 6 vyhlášky č. 330/2001 Sb.
Skutečnost, že oprávněný již sám není majitelem objektu na pro výkon rozhodnutí právně irelevantní, neboť v době, kdy jste měl uzavřenou nájemní smlouvu vlastníkem nemovitosti byl. Příště se nespoléhejte na mailovou komunikaci a vše si nechte raději vlastnoručně od každého podepsat. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu.