Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.608

Dědictví penzijního pojištění a exekuce vedená proti zemřelému

Odesláno: 
Otevřeno 1679 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
koncem roku 2014 mi umřel otec se kterým jsem se 10 let nestýkal. 2007 byl umístěn na LDN a následně v domě s pečovatelskou službou. V té době mu byl soudem určen opatrovník (státní), který řešil finanční záležitosti.
Vím, že měl otec dluhy které nemohl splácet když byl v LDN.
Přišel mi dopis od paní notářky, že měl penzijní pojištění a to ze 100% napsal na mě s tím, že je tam pohledávka i od exekutora. Moje dotazy jsou

Co pro mě znamená dědění když jsou na otce exekuce?
Jak je to s penzijním pojištěním když se o něj zajímá i exekutor?
Děkuji za odpovědi. Hájek.
 
Zdravím Vás, zde záleží na tom, zda je částka na penzijním pojištění vyšší než celková částka vymáhána exekucí. Pod pojmem celková částka vymáhána exekucí si představte jistinu, úroky z prodlení, náklady právního zastoupení, náhradu nákladů a odměnu exekutora a náhradu nákladů oprávněného. Pokud Vás otec neměl jiné dluhy než exekuci, o které se zmiňujete a částka penzijního pojištění je vyšší než celkově vymáhaná částka, tak v tomto případě můžete dědictví přijmout. V tomto případě by Vám částka penzijního pojištění připadla, ale připadla by Vám i otcova exekuce. Z toho vyplývá, že exekutor by uspokojil pohledávku z penzijního pojištění Vašeho otce a zbylé prostředky by připadly Vám jako dědictví.
Pokud je však částka penzijního pojištění nižší než celkově vymáhaná částka exekutorem, tzn. , že dědictví je předlužené, tak bych dědictví spíše odmítla.
Nicméně je možné, že oprávněný podá návrh na zastavení exekuce z důvodu úmrtí Vašeho otce, to však záleží jen na oprávněném a nikdo jej k tomu nemůže nutit. Proto zde uvádím možné varianty a nikoli konkrétní řešení.