Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.759

Exekuce na bankovní účet - dlužník nebyl upozorněn na dluh poštou na trvalé bydliště

Odesláno: 
Otevřeno 1370 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Včera 22.1.2015 mi byl zablokován bankovní účet. Volala jsem tedy na banku jednalo se o blokaci 15.636 Kč od exekutora Jaroše ze Znojma.
23.1.2015 jsem tam volala a bylo mi sděleno za co je exekuce. S dluhem souhlasím, avšak nelíbí se mi že mi bylo sděleno že mi dopis o dluhu budou posílat teprve příští týden. Do té doby nemůžu nic dělat. Dluh poroste.
Dluh je sice z doby kdy jsme se stěhovali a měnili adresu, ale současnou mám už 2 roky a za tu dobu mi nikdo o tomto dluhu nedal vědět ať už původní věřitel a ani současný exekutor. Dá se nějak bránit?
Jsem matka samoživitelka a s penězy vycházíme jen tak tak.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, je mi velmi líto v jaké situaci se nacházíte. Pokud Vám na účtě nezbude ani částka ve výši dvojnásobku životního minima, tj, cca 6.800,- Kč můžete jít do banky a podle § 304b občanského soudního řádu Vám banka tuto částku coby nepostižitelnou částku vyplatí. Toto však můžete v průběhu exekuce učinit jen jedenkrát. O tomto Vás exekutor v přípisech, které Vám budou doručeny poučí.
K Vašemu dluhu uvádím, že pokud jste si při stěhování nezřídila tzv. dosílku, tak Vám patrně bylo doručováno na místo původního trvalého bydliště, a to na základě tzv. fikce doručení.
V případě, kdy je vedena exekuce jsou možnosti obrany dosti omezené, v úvahu připadá buď žalobou na obnovu řízení (§ 228 občanského soudního řádu), nebo žalobou pro zmatečnost (§ 229 občanského soudního řádu). Lhůta pro podání žaloby na obnovu řízení je upravena v § 233 odst. 1 občanského soudního řádu, a to tak, že tuto žalobu lze podat do 3 měsíců od té doby, kdy se ten, kdo obnovu navrhuje dozvěděl o důvodu obnovy, nebo od té doby, kdy jej mohl uplatnit. Běh této lhůty neskončí před uplynutím 3 měsíců od právní moci napadeného rozhodnutí.
Zde uvádíte že s dluhem souhlasíte, takže je otázka, zda by byla obnova řízení na místě. Současný exekutor Mgr. Jaroš s tímto nemá nic společného, neboť ten o exekuci rozhodoval nejdříve ve třetím čtvrtletí roku 2014. Je možné, že se následně se soudním exekutorem dohodnete na způsobu výkonu rozhodnutí, který bude přijatelný pro všechny. Jen dodávám, že se bude patrně jednat o exekuci formou srážkami ze mzdy, nebo jiného příjmu, který pobíráte. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu.