Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.584

Exekuce a výše náklady nalézacího řízení - jak se bránit vysoké částce za nalézací řízení?

Odesláno: 
Otevřeno 2627 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Exekuce - přišlo mi usnesení o provádění srážek ze mzdy. Přijde mi ale, že s dluhu, který byl 1.692 Kč je celkem 47.340,28 - to je hodně.
Beru to, že si exekutor za svou práci zaslouží odměnu, která je 5.240 Kč, beru i všechny úroky z prodlení, ale jsou tu i náklady nalézacího řízení, které dělají 15.168 Kč. Což mi přijde opravdu přehnaná částka.
Je možné se něják proti této částce ohradit. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, ano tyto situace jsou bohužel obvyklé. Největší nepoměr bývá právě u takto malých částek. Částka se navyšuje jak o náklady soudního řízení, tj. soudní poplatek, tak o náklady právního zastoupení protistrany, které mohou být značně vysoké. Náklady právního zastoupení se řídí advokátním tarifem a advokátovi náleží za každý úkon právní služby odměna ve výši 1.000,- Kč (tj. u částek přes 1.000,- Kč do 5.000,- Kč). Úkonem právní služby je např. převzetí a příprava zastoupení, první porada s klientem, písemné podání ve věci samé (žaloba, vyjádření, účast na jednání před soudem) dále advokátovi náleží i náhrada cestovních nákladů, pokud je soud v jiném místě než, kde sídlí advokát. Pokud je advokát plátcem DPH tak mu přísluší i tato daň.
Dále i exekutorovi náleží odměna. Navíc dlužná částka narůstá o úroky z prodlení, což je repo sazba ČNB + 7%,
Ano proti výši nákladů můžete podat písemné námitky, nicméně pokud jde o náklady řízení nalézacího, tak o těch bylo rozhodnuto soudem v rozhodnutí, které je exekučním titulem. Z tohoto důvodu tedy podání námitek spíše nedoporučuji, neboť by se takto navyšovala odměna exekutorovi, který by o námitkách proti nákladům rozhodoval.