Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.940

Exekuce na dluh u kamaráda bez majetku - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1262 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebuji poradit s následujícím problémem.
Soud rozhodl o exekuci na přítele, kterému jsem na základě směnky půjčil peníze. Běží exekuce, ovšem povinný nemá žádný majetek, vše přepsal na syna a ten podniká. Povinný se zúčastňuje podnikání s ním - na černo, žije si spokojeně, ale neplatí.
Je možné, aby si v tomto případě založil nějakou firmu, jako fyzická osoba, akciovou spol. apod. Je to možné v ČR nebo v zahraničí? Je nějaká obrana proti tomuto postupu? Jak postupovat, když za těchto okolností exekutor rezignoval.
Karel
 
Zdravím Vás, pokud víte, že povinný vypomáhá v podnikání synovi, informujte o tom exekutora. Povinný by tedy měl mít z této činnosti i příjem, je jedno, zda činnost vykonává v pracovním poměru nebo na základě některé z dohod (dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce). Mám za to, že to je jediný způsob obrany, další by byl sledovat obchodní rejstřík a administrativní registr ekonomických subjektů (ARES). Dotaz ohledně toho, zda je možné, aby tato osoba podnikala, zkuste položit kolegovi, který se zabývá obchodním právem. Nicméně mám za to, že je možné, aby tato osoba podnikala na základě živnostenského listu.