Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.186

Postup vymáhání dluhu exekučně - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1367 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem jeden z cca. 15 poškozených, kterým obžalovaný (OS zastupitelsvím), dluží peníze - nedodané zboží cca za 1.500.000 Kč. Ještě mu asi 0,5 mil přibude. Kradl min. cca. 4 roky, oficiálně asi 2, firemní stránky měl falešné, nikomu to nevadilo, je na svobodě, soud pořádně neví kde se zdržuje, policie to řešila velmi povrchně (filosofický přístup) a velmi pozdě a pravděpodobně zanedbala plno svých povinností, soud bude rád, pokud se vůbec dostaví k termínu hlavního líčení v únoru 2015, pokud jej vůbec v létě odsoudí.
Jsem odjinud, takže spis jsem neviděl, majetek prý nemá, určitě nikdo z orgánů č. zatím neřeší a nebude chtít řešit v rámci tohoto soudu, kdy a jak vrátí poškozeným jejich finance. Mně dluží (naštěstí jen 10.000, - Kč).
Co s tím mohu dělat abych se u nás v ČR domohl svých práv a dostal díky JEDINĚ EXEKUCI MAJETKU jeho manželek, dětí a jeho příbuzenstva, SVÉ PENÍZE ZPĚT? Určitě je nás v ČR strašně moc! Moc Vám děkuji za odpověď. Z. Macek. Ten OS co to "řeší" začíná tušit, že opravdu budu trvat na vrácení peněž a posílá mi najednou oznámení o mé nepotřebě (i další náklady … vzdálenost, dítě v péči) na termínu HL. Samozřejmě, že se nevzdám svého práva (klidně i mezinárodní soud, změna zákonů v ČR atd.).
 
Zdravím Vás, k tomu abyste mohl přistoupit k výkonu rozhodnutí (exekuci) potřebujete exekuční titul, tj, rozhodnutí, které povinném uloží uhradit Vám dlužnou částku. Ze zkušenosti vím, že soudy v trestním řízení velmi často odkazují poškozené se svými nároky na řízení ve věcech občanskoprávních. Bude tedy nutné v době až bude vydán odsuzující rozsudek (pokud se tak stane) prozkoumat výrok o náhradě škody. Zde jdou jen dvě možnosti, buď soud odkáže poškozené se svými nároky na občanskoprávní řízení (častější případ), nebo odsouzenému uloží nahradit škodu, kterou trestným činem poškozenému způsobil.
Je-li v řízení tolik poškozeným patrně budete se svým nárokem odkázán na civilní řízení. Potom Vám bohužel nezbude nic jiného než podat k soudu, kde se odsouzený zdržuje žalobu s návrhem na vydání platebního rozkazu, kde jako důkaz přiložíte mimo jiné i odsuzující rozsudek. Až poté co bude vydáno rozhodnutí, aby Vám pachatel nahradil dlužnou částku ve výši 10.000,- Kč s příslušenstvím, budete mít v rukou exekuční titul a až nyní můžete podat návrh na nařízení exekuce na majetek povinného.
Mám za to, že domáhat se práva cestou mezinárodních soudních tribunálů je zatím předčasné, ačkoli chápu Vaše rozhořčení. V současné době nemáte v rukou ani odsuzující rozsudek.
 
Dobrý den, děkuji, vím a tuším. ale jak jsem napsal, majetek už sám jako budoucí povinný nemá. , soud se nás bude snažit pohodlně odkázat. opravdu to ze zákona smí nerozhodnout? . Proč potom to vyšetřování a soud probíhalo (vždyť velmi zjednodušeně pouze dohromady sepsali, těm co se přihlásili, co komu dluží), když se nedovoláme spravedlnosti! Proto ten dodaz na příbuzenstvo a navíc i ty všechny náklady a režie, co s tím souvisely ještě ve skutečnosti zaplatíme také? Děkuji za doplňující konkrétní odpověď.
 
Zdravím Vás, soud může skutečně v odsuzujícím rozsudku odkázat poškozené se svými nároky na řízení ve věcech občanskoprávních, a to v souladu s ust. § 228 a § 229 trestního řádu.
Máte pravdu v tom, že exekucí lze postihnout i majetek manželky povinného, a to za předpokladu, že v době vzniku pohledávky (zde v době spáchání trestného činu manželku povinný měl). I v tomto případě je nutné navrhnout exekuci na majetek povinného, jeho manželka bude účastníkem řízení, a to jako manželka povinného.
Náklady trestního řízení uhradí obžalovaný, odsouzený, a to po ukončení věci, tyto náklady mu soud vyčíslí.
Poškozený v trestním řízení by hradil jen náklady na právní pomoc v souvislosti se zastupováním advokátem, coby zmocněncem poškozeného, pokud máte zmocněnce, jinak byste neměl hradit nic.