Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.810

Nedodržování splátkového kalendáře exekutora a ztráta výhody splátek (zesplatnění dluhu)

Odesláno: 
Otevřeno 1280 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám splátkový kalendář, exekutor mi zablokoval bankovní účet. Splátky si z účtu strhává, ale teď mi napsal, že neplním splátkový kalendář a mám zaplatit celou čásku, kterou ale nemám. Žiji jen s dětmi, mám rodičovský příspěvek a hmotnou nouzi. Děkuji.
 
Zdravím Vás, exekutor může provádět exekuci přikázáním pohledávky z účtu povinného. Na účtu by Vám však měla zbýt částka rovna dvojnásobku životního minima, tj, cca 6.800,- Kč. Je otázkou jak zněla dohoda o splátkách s exekutorem, je možné, že se exekutor domnívá, že budete hradit splátky nad rámec jím strhávané částky. Nebo k přikázání pohledávky z účtu, (tj, k zablokování účtu) přikročil v době, kdy jste se dostala do prodlení se splácením. Nkcméně mám, za to, že pokud je Vám strháváno z účtu není dle mého názoru na místě přikročit k jednorázové úhradě dlužné částky, a to navíc za situaci, kdy tuto částku nemáte jak a z čeho uhradit.
Ve Vašem případě bych se pokusila buď podat návrh na zastavení exekuce podle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb. , ), a to pro nemajetnost povinného, tento důvod zastavení exekuce je upraven v § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. , ). Vaši nemajetnost však budete muset exekutorovi doložit a to doklady o příjmech, tj. rodičovského příspěvku a příspěvku v hmotné nouzi. Dále je možné požádat o odklad exekuce dle § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu. O odklad exekuce můžete požádat tehdy, pokud se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něj nebo příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně ohrožen.
 
Moc Vám děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, za málo, rádo se stalo. Přeji pěkný den.