Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.098

Bydlení v podnájmu a exekuce - hrozí zabavení věcí nájemníka, nájemce?

Odesláno: 
Otevřeno 1902 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, 1997 mi soudem bylo určeno zaplatit částku 40.000 Kč věřiteli (soukromá osoba) u kterého jsem byla zaměstnána. Proti tomuto rozhodnutí jsem se ohradila i věřiteli při osobním jednání jsem odmítla částku zaplatit z odvoláním, že jsem škodu nezpůsobila.
12/2014 mi přišel dopis od exekutora, že mám onomu věřiteli zaplatit částku 239.000 Kč. Dnes mi přišel email abych částku zaplatila jinam, že za asistence policie zámečníka atd. mi bude zabaven majetek. Žiji v podnájmu u známé, žádný movitý i nemovití majetek nemám, vše je psané na známou. Pobírám pouze životní minimum 3.410 Kč.

Mohu nějak proti tomuto rozhodnutí bránit, když cca. 17 let mně nikdo nevyrozuměl až teď. Jenom v roce co vyplývá z dopisu byl v roce 2009 byl soudem určen onen exekutor.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, nyní shrnu základní fakta z Vašeho dotazu. V roce 1997 byl vydán rozsudek, dle kterého jste měla zaplatit 40.000,- Kč. Píšete, že jste se proti rozsudku ohradila. Mám tomuto výrazu rozumět tak, že jste proti rozsudku podala odvolání? Pokud ano, kdy a jak rozhodl o věci odvolací soud? To je důležité, neboť výkon rozhodnutí lze vést do 10 let od právní moci rozsudku. V roce 2009 Vás kontaktoval exekutor, tj. , že exekuce již probíhala od tohoto roku. Jednalo se o stejného věřitele?
Ohledně současné exekuce uvedu, že by bylo vhodné nahlédnout do spisu, najít rozhodnutí, které je vykonáváno. Dluh ve výši 239.000,- Kč zřejmě narostl o příslušenství (tj. o úroky z prodlení od doby vzniku pohledávky až do jejího zaplacení), proto je částka tak vysoká.
Skutečnost, že žijete u známé by exekutorovi nebránila v tom, aby zašel na místo, kde se zdržujete a počal tu se zabavováním věcí. Proto je vhodné, abyste měla po ruce doklady o tom, že vybavení domácnosti není Vaše, ale je Vaší známé. Dále můžete zkusit ve lhůtě uvedené v dopisu exekutora z prosince (lhůta je obvykle 30 dní), navrhnout zastavení exekuce pro nemajetnost povinného § 55 exekučního řádu, popřípadě požádat o odklad výkonu rozhodnutí z téhož důvodu dle § 54 exekučního řádu. Vaši nemajetnost však musíte v návrhu doložit listinami, např. potvrzením o příjmu, z něhož bude zřejmé, že pobíráte životní minimum, případně potvrzení o dalších Vašich příjmech (sociálních dávkách), pokud Vám byly přiznány.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď a radu. Ješte bych ráda upřesnila poznatky na Vaši odpověď. Okresní soud rozhodl zaplatit částku 40.000 Kč. Proti tomuto royhodnutí jsem podala odvolání ke Krajskému soudu, ale žádné předvolání ani rozhodnutí nepřišlo. Proto pravděpodobně zůstalo v platnosti rozhodnutí Okresního soudu. Jak jsem se již zmiňovala v dotazu s věřitelem jsem osobně ohledně této věci jednala jak před podání žaloby z jeho strany k Okresnímu soudu tak po něm s tím že částku odmítám zaplatit a proto podávám odvolání ke Krajskému soudu. Od té doby se nic nedělo žádná korespondence ohledně této věci mi nechodila ani po mě částku nikdo nevymáhal. Proto mě udivilo když v Prosinci 2014 mi přišel dopis od exekutora k vymáhání této částky i s příslušenstvím t. j. 239.000 Kč. V dopise od exekutora se pouze psalo že v roce 2009 podotýkám že toto určil jiný Okresní soud jako exekutora k vymáhání částky. Na závěr bych ještě ráda dodala, že od rozhodnutí Okresního soudu v roce 1997 ktéré jsem obdržela a proti kterému jsem se odvolala ve stanovéné lhůtě se nic nedělo až do Prosince 2014 kde exekutor chce částku vymáhat. Musím tedy částku platit když mi nikdo nedal vědět jak kauza pokračuje až po 17 letech chce na mě exekutor částku zaplatit. Žádné rozhodnutí jiné nemám pouze od Okresního soudu z roku 1997 a poté dopis exekutora k vymáhání částky z Prosince 2014 a v Lednu 2015 email od onoho exekutora k zaplacení částky. Děkuji moc za dodatečnou odpověď.
 
Zdravím Vás, zde tedy bude nutné zajít i na soud a zjistit, kdy rozhodnutí nabylo právní moci. Dále bude nutné zjistit na základě jakého rozhodnutí byla vedena exekuce z roku 2009. Jak jsem již uváděla v předchozí odpovědi výkon rozhodnutí je možné vést do 10 let od právní moci rozsudku. Pokud by tedy rozhodnutí Okresního soudu nabylo právní moci po odvolání, je tedy nutné zjistit, kdy se tak stalo. Jen se zeptám, nezměnila jste v průběhu toho období trvalé bydliště? To by totiž mohlo situaci vysvětlit. Je totiž možné, že Vám nebylo možné doručovat písemnosti.
Mám za to, že je-li částka vymáhána oprávněně budete ji bohužel muset uhradit, a to i s příslušenstvím, popřípadě je možné požádat o odklad exekuce podle § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb. , ) nebo o zastavení exekuce pro nemajetnost povinného podle § 55 exekučního řádu. O odklad exekuce můžete požádat tehdy jsou-li splněny důvody v § 266 odst. 1 občanského soudního řádu, tj. , že se povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebi příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. Tyto skutečnosti byste však musela doložit. U zastavení exekuce pro nemajetnost povinného podle § 55 exekučního řádu byste musela doložit, že jste nemajetná.