Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.669

Zastaveni exekuce z důvodu nemajetnosti po 30denní lhůtě - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1674 x
1 odpověď
 
Dobrý den paní magistro,
chtěl bych se zeptat zdali mohu požádat o zastavení exekuce z důvodů nemajetnosti i po 30denní lhůtě o které jsem nevěděl, v současné době je proti mě vedeno asi 6 exekucí a z toho již 4 běží a 2 jsou čerstvého data.
Dočetl jsem se i o 15 denní lhůtě od doby kdy nastala skutečnost, nevím jak si to mám vyložit a v případě odkázání na tuto dobu jak ji mám v žádosti nejlépe zdůvodnit, jaká skutečnost nastala. Anebo jestli tedy se nemusím odkazovat na žádný paragraf a neběží žádná doba, kdy tuto žádost o zastavení exekuce pro nemajetnost mohu podat. Jak říkám některé už běží a některé jsou čerstvé… prosím o pomoc na co se tedy v jednotlivých žádostech odkázat a zdali mi mohou být zamítnuté kvůli lhůtě. (i když ta 15denní lhůta může nastat běžet dle mého uvážení kdykoliv?? ). druhý dotaz mám na to, jestli bude v budoucnu i když nenastane z mé strany k tomu důvod, zahájena opětovná exekuce i když budu pořád nemajetný. předpokládám, že to je vždy na popud oprávněného.
Děkuji mnohokrát.
 
Zdravím Vás, zastavení exekuce je upraveno v § 55 exekučního řádu. Vámi uváděná 30-ti denní lhůta je upravena v §46 odst. 6 exekučního řádu. Třiceti denní lhůta je povinnému dána jen v případě, kdy Vám exekutor doručí výzvu k dobrovolnému splnění povinnosti. Ve Vašem případě tedy přichází v úvahu postup podle § 55 exekučního řádu, tj. návrh na zastavení exekuce. Patnácti denní lhůta běží ode dne, kdy jste se dozvěděl o důvodu na zastavení exekuce. Tyto důvody upravuje § 268 občanského soudního řádu. Ve vašem případě by se jednalo zejména o důvod upravený v § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (tj. , že průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo nepostačí ani ke krytí jeho nákladů), ve zkratce se tedy jedná o nemajetnost povinného. Tuto skutečnost musíte také doložit. Jako důkazy bych doložila exekuční příkazy z jiných exekucí. Návrh na zastavení exekuce můžete podat u každé exekuce. Tento návrh se podává k exekutorovi, který vede exekuci. Ano, návrh může být odmítnut z důvodu lhůty, ale nemusí, zde záleží na exekutorovi, který bude o věci rozhodovat.
Váš pojem "opětovná " exekuce přesně nechápu, pokud by byla exekuce zastavena, tak již nemůže být stejná pohledávka opětovně vymáhána. Pokud pod pojmem "opětovná" exekuce rozumíte vymáhání jiné pohledávky na základě exekučního titulu, pro který není veden výkon rozhodnutí, tak tato exekuce může být zahájena, a to návrhem na nařízení exekuce, který podá oprávněný. Závěrem uvádím, že zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného může podat i oprávněný.