Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.711

Lhůta na odpověď na stížnost na exekutora - do kdy musí exekutorská komora odpovědět?

Odesláno: 
Otevřeno 2651 x
6 odpovědí
 
Dobrý den.
Zajímalo by mě do kolika dní má Exekutorská komora povinnost mi odpovědět na stížnost na exekutora. My čekáme již více jak 2 měsíce.
Děkuji
 
Zdravím Vás, lhůta k vyřízení stížnosti na činnost exekutora se bude řídit podle správního řádu. S ohledem na skutečnost, že k vyřízení stížnosti bude nutné "místní šetření", tj. pracovník komory bude muset zajet ke konkrétnímu exekutorovi a tam bude nahlížet do spisu, pořizovat si kopie listin z exekučního spisu a s těmi se seznámit tak je lhůta 60 dní na rozhodnutí - viz. § 71 zákona č. 500/2004 Sb. , správní řád. Dle správního řádu lze využít institut tzv. ochrany proti nečinnosti dle § 80 správního řádu. Tento návrh se podává ministerstvu spravedlnosti. Nicméně zde nevím, zda byste si pomohli protože i ministerstvo by mělo lhůtu 60 dní na rozhodnutí o tomto návrhu. Navíc v tomto ustanovení je uvedeno, že nadřízený orgán může lhůtu k rozhodnutí o stížnosti usnesením přiměřeně prodloužit. Doporučuji tedy vyčkat na rozhodnutí Exekutorské komory o Vaší stížnosti.
 
Děkuji za odpověď. Jsem už z toho zoufalá, protože exekuce je zaplacená a stále strhávají z platu protože exekutor není schopen poslat dopis zaměstnavateli a ten tudíž strhává dál. Proto jsem přistoupila na stížnost na Exekutorskou komoru.
 
Zdravím Vás, zde je nutné vydržet do rozhodnutí o stížnosti. Dále uvádím, že pokud by byla exekuce přeplacena tak Vám exekutor přeplatek musí vrátit.
 
Dobrý den. Ještě jedna otázka. Mám exekutor právo dát srážky na exekuci která ještě nenabyla právní moc. Jde o to že jsem proti exekuci podal i dovolání k nejvyššímu soudu a ten vše vrátil okresnímu soudu který exekuci zastavil. A toto rozhodnutí nabylo právní moc. Přesto mi po celou dobu bylo strháváno. Exekutor odmítá se mnou o tom diskutovat a proto jsem poslala stížnost na Exekutorskou komoru.
 
Zdravím Vás, problém je v tom, že rozsudek nabývá právní moci již rozhodnutím o odvolání. Řízení u Nejvyššího soudu, (tj. po podání dovolání) nemá na právní moc vliv. Pokud tedy exekutor prováděl exekuci formou srážek ze mzdy po dobu trvání řízení u Nejvyššího soudu nepostupoval protiprávně. Pokud Nejvyšší soud věc vrátil zpět okresnímu soudu, který exekuci zastavil a toto rozhodnutí nabylo právní moci, tak ode dne nabytí právní moci by již exekutor neměl provádět srážky ze mzdy. Toto vše však uvádím bez znalosti případu. Na Vašem místě bych vyčkala do rozhodnutí Exekutorské komory o Vaší stížnosti na postup exekutora. Dále je možné se obrátit rovněž na advokáta, který by na místo Vás s exekutorem jednal.
 
Děkuji za odpověď a přeji pěkný víkend.