Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.966

Koupě družstevního bytu zatíženého exekucí (kupující o exekuci nevěděl) - co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 2201 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
05/2014 jsem uzavřel smlouvu o převodu družstevního podílu a smlouvu o finančním narovnání (koupě družstevního bytu). Přestože mám ve smlouvě uvedeno, že byt není zatížen exekucí, přišel mi exekuční příkaz na povinného (bývalého nájemce). Byt jsem kupoval v dobré víře za celoživotní úspory. Do 15 dnů se mám k příkazu vyjádřit.
Poraďte prosím, jak mám postupovat, abych o byt nepřišel (nechci a nemůžu si ani dovolit kupovat byt (podíl) znovu v dražbě).
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Ž. M.
 
Zdravím Vás, otázkou je jak mám rozumět pojmu exekuce na bývalého nájemce bytu. Nájemce není vlastníkem bytu, je otázkou, zda je členem bytového družstva. To zjistíte na družstvu, která by Vám tuto skutečnost mělo sdělit. Za prvé bych se obrátila na bytové družstvo, zda je bývalý nájemce bytu členem družstva či nikoli. Spíše se domnívám, že jím není a že se jedná spíše o exekuční příkaz prodejem movitých věcí povinného (bývalého nájemce bytu). V tomto případě by Vám hrozilo jen to, že by k Vám do bytu přišli pracovníci exekutorského úřadu a zabavovali by věci v bytě, o kterých by se mohli domnívat, že patří povinnému. Nicméně nejlepší je se v tomto případě obrátit přímo na advokáta, který Vám poradí nejvhodnější postup za účelem obrany Vašeho majetku.
 
Dekuji moc za rychlou odpověď.
Exekuce na bývalého vlastníka družstevního podílu je od roku 2010 (uvedeno v exekučním příkazu z 9.1.2015).

Paní, co mi prodala podíl (družstevní byt) již samozřejmně členem družstva není, místo ní jsem členem družstva já (družstvo o 12 bytových jednotkách).

Jde o to, že součást jejího poučení z roku 2010, je zákaz nakládat s movitým a nemovitým majetkem. exekutor to vztahuje i na družstevní podíl, který prý neměla prodávat a smlouva je nepletná.

Hrozí dražba podílu, takže nebudu mít ani byt ani peníze.

Advokáta budu samozřejmně kontavat.

Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě, pokud je tedy exekuce vedena na bývalého vlastníka družstevního podílu, pak je tedy výkonem rozhodnutí postižen tento družstevní podíl. V tomto případě bych kontaktovala advokáta a vzala bych s sebou veškeré listiny, které mám k dispozici, tj. kupní smlouvu na základě níž jste byt koupil a listiny od exekutora. V předchozím dotazu jste zmiňoval, že kupní smlouva o převodu družstevního podílu obsahovala ustanovení, že byt (družstevní podíl) není zatížen exekucí. Tato skutečnost nebyla pravdivá a Vy jako kupující byste měl mít z tohoto důvodu práva uvedená v kupní smlouvě. Standardně se jedná o právo na náhradu škody, nebo o právo odstoupit od smlouvy. Pokud se jedná o exekuci již z roku 2010 měla by být v katastru nemovitostí uvedena, a to již od roku 2010. Doufám, že Vám advokát pomůže.
 
Jde o to, že u družtevního bytu není uvedena na katastru nemovitosti exekuce, je tam uvedeno pouze bytové družstvo, které žádnou exekuci nemá.

Odstoupení od smlouvy pro mne nemá význam, neboť paní nemá žádný příjem ani žádné peníz (již utracené).

Prosím ještě jednou: jak mohu odvrátit blížící se dražbu?
Popřípadě jaké jsou mé možnosti a šance.

Předem děkuji za odpověď, z mojí strany to bude vše.
 
Zdravím Vás, je dobré jít k advokátovi se všemi listinami a podklady, které máte k dispozici. Tyto listiny jsem neviděla a neznám tak jejich obsah. Advokát, který by Vás zastupoval by jednal s exekutorským úřadem, který exekuci na postižení družstevního podílu vede a je možné, že by vyjednal např. přijatelnou dohodu, která kdyby se plnila nemuselo by dojít k dražbě bytu. Jednali byste přímo s pracovníkem, který má exekuci družstevního podílu na starosti a ví tak o věci nejvíc. Ani nevím a o jak vysokou pohledávku se jedná, neznám ani výši jejího příslušenství. Odhadovat Vaše šance je tedy značně obtížné.