Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.273

Exekuce na přítele, přítelkyni nebydlícího v bytě druhého z partnerů - hrozí exekuce vybavení bytu (mobiliáře)?

Odesláno: 
Otevřeno 1292 x
5 odpovědí
 
Mám nějaký důvod obávat se návštěvy exekutora, jestliže přítelkyni, s níž chodím, hrozí exekuce? Nebydlíme spolu, pouze u mě tak jednou, dvakrát do měsíce přespí. Děkuji.
 
Zdravím Vás, v případě exekuce na majetek Vaší přítelkyně, (za předpokladu, že by se jednalo o exekuci prodejem movitých věcí) půjdou pracovníci příslušného exekutorského úřadu nejprve na adresu trvalého pobytu přítelkyně. Vaše obavy by se však mohly naplnit v případě, že by pracovníkům exekutorského úřadu někdo sdělil, že přítelkyně občas přespí i u Vás. Zde by se mohlo jednat o to, že by pracovníci exekutorského úřadu mohli mít obavy, aby přítelkyně neodnesla majetek podléhající výkonu rozhodnutí k Vám. Proto je vhodné, abyste v případě pořízení věcí do domácnosti měl na tyto věci doklady, kterými byste byl schopen doložit Vaše vlastnictví.
 
Jak se může exekutor dobývat do cizího bytu jen na základně nějaké domněnky? Zná vůbec moc exekutora v tomhle státě nějakých hranic? Tohle skutečně není právní stát.
 
Exekutor může teoreticky i prakticky zabavovat věci i v místě, kde se člověk zdržuje, má tam svoji místnost, a věci. Je to spíše výjimka. Je otázka, zda to využije či nikoli, ale není to zcela vyloučené. Jak jsem uváděla, exekutor půjde jako první na adresu trvalého bydliště Vaší přítelkyně. Postavení a činnost exekutorů upravuje zákon č. 120/2001 Sb. , o exekutorech a exekuční činnosti, exekuční řád, v platném znění.
 
Dá se proti takovému jednání nějak předem pojistit, bránit nějakým právním krokem? Přítelkyně u mě nic nemá, a i když asi není velká šance, že by ke mně přišli, mám strach.
 
Ano, to možné je. Doporučuji sepsat písemné prohlášení, které můžete vytvořit i Vy sám. Obsahem prohlášení bude, že se na adrese Vašeho bydliště nenachází majetek Vaší přítelkyně, který by bylo možné exekučně zabavit za účelem jeho zpeněžení. Tuto listinu doporučuji opatřit úředně ověřeným podpisem. Úředně ověřený podpis je lepší z důvodu Vaší vyšší ochrany. Totéž prohlášení může učinit i Vaše přítelkyně, která stejnou formou prohlásí, že u Vás nemá žádný majetek, který by bylo možné exekučně zabavit. Pro úplnost dodávám, že majetek nepodléhající výkonu rozhodnutí je upraven v ust. § 321 - § 322 občanského soudního řádu.