Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.032

Exekutor si nechal část splátky dluhu na zaplacení nákladů exekuce a neumořil tak dluh - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1632 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
můj přítel má nařízenou exekuci na zaplacení částky 20.090, -, kterou mu určil soud. Soud určil tuto částku zaplatit do května 2014. Bohužel z důvodu jeho nezaměstnanosti jsme nejdříve poslali složenkou částku 3.000 Kč, takže dluh se snížil na 17.090 Kč. Pak až v říjnu 2014 další částku složenkou 5000 Kč. Mezitím dotyčný tuto pohledávku předal právníkovi a na začátku prosince 2014 přišla příteli exekuce na částku 17.090 Kč, a předpokládané výdaje exekutora 7.865 Kč a k tomu úroky z prodlení 7.75%.
Takže konečná částka je 26.147 Kč je toto opravdu zákonné? Takovou částku si navýšit?
Takže jsme, asi za tři dny osobně zajeli za p. Karasovou Soňou, která tuto exekuci vydala. Osobně tam nebyla, ale vše jsme řešili s její zástupkyní.
Tam jsme doložili ústřižek složenky o zaplacení částky 5.000 Kč, kterou ona dodneška vůbec nebere v potaz a na místě jsme zaplatili zbývající částku dluhu 12.090 Kč.
Takže jsme celý dluh uhradili, ale bylo nám řečeno, že si jako první strhnou z této částky své výdaje. Můžou to takhle provést?
Abych to celé shrnula exekutorka Karasová nám stále píše dopisy o zaplacení částky 17090, -nebere na vědomí, že jsme zaplatili složenkou 5000, - a přímo u ní 12090, -. Psali jsme jí dopis, aby toto vše zohlednila a poslala nám nějaké nové vyjádření.
Bohužel se tak nestalo prosím poraďte jak máme postupovat, když p. Karasová s námi nekomunikuje a vůbec ji nezajímá, že jsme doložili doklad o platbě a složili u ní hotovost.
Velmi Vám děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, jen pro ověření, zda jsem to pochopila správně. Soud vydal rozsudek (platební rozkaz), ve kterém Vašemu příteli uložil uhradit částku ve výši 20.090,- Kč. Vy jste tuto částku uhradili částečně, a to zasláním 3.000,- Kč věřiteli. Potom jste opět částečně hradili 5.000,- Kč, nicméně mezi úhradou 5.000,- Kč došlo k nařízení exekuce na majetek přítele, a to na částku 17.090,- Kč s příslušenstvím. Kdyby to tak nebylo uveďte mi to prosím v dalším dotazu. Takže exekuce byla navržena pro částku 17.090,- Kč s příslušenstvím. Jen se zeptám, ve výroku exekučního titulu se nezmiňujete o nákladech řízení, (tj. o soudním poplatku ani o nákladech právního zastoupení, jak je to s těmito částkami, byla jejich úhrada uložena příteli ve výroku rozhodnutí? K Vašemu dotazu, zda si exkutor může dlužnou částku navýšit o náklady exekuce ve výši 7.865,- Kč, k tomu uvádím, že může. Úhrada úroku z prodlení je rovněž součástí výroku rozsudku je zcela standardní. Podívejte se do výroků soudního rozhodnutí, kterým se Vašemu příteli ukládá povinnost k úhradě dlužné částky. Obyvykle jsou tam zmíněny i úroky z prodlení ode dne, kdy je žalovaný s úhradou dlužné částky v prodlení, a to až do zaplacení. Náklady exekutora se řídí exekučním řádem a tato částka je v obdobných případech normální.
Nyní k jednání na exekutorském úřadě. Pokud jste exekutorskému úřadu doložili, že jste částečně uhradili dlužnou částku (složenka na 5.000,- Kč), měla pracovnice exekutorského úřadu tuto okopírovat a založit ji do přítelova exekučního spisu a dále jste na místě uhradili zdybtek jistiny, tj. 12.090,- Kč. Doufám, že o této úhradě máte potvrzení exekutorského úřadu. Skutečnost, že jste zcela uhradili jistinu Vás nezbaveuje povinnosti hradit příslušenství phledávky, tj. úroky z prodlení a náklady řízení, právního zastoupení a exekutora. Ano, exekutorský úřad může vymoženou částku primárně využít na úhradu svých nákladů, toto je běžná praxe. To co exekutor vymůže nad rámec svých nákladů poté přikáže oprávněnému. Je tedy možné, že celková dlužná částka, (tj. včetně příslušenství) není dosud zcela uhrazena. Důvodem proč paní Karasová stále píše, že žádá úhradu 17.090,- Kč s příslušenstvím je sskutečnost, že tato částka byla v návrhu na nařízení exekuce, a to i přesto, že celková výše pohledávky je jiná. Proto bych se zajímala o celkovou výši dluhu a pokud Vám ji odmítnou sdělit, je možné se obrátit v této věci se stížnosti na Exekutorskou komoru.
 
Dobrý den moc Vám děkuji za Vaši odpověď. Nejdříve odpovím ano na všechno máme doklad o zaplacení i ústřižek složenky si okopírovali a začátek Vaší odpovědi" ano" je to tak jak píšete. Ještě doložím, že máme dopis od exekutora, kde se píše po naší osobní návštěvě, že"NÁKLADY EXEKUCE, O KTERÝCH JE ROZHODOVÁNO TÍMTO PŘÍKAZEM K ÚHRADĚ NÁKLADŮ EXEKUCE, JIŽ BYLI V ŘÍZENÍ ZCELA VYMOŽENY, ALE NA KONCI DOPISU JE VĚTA, ŽE PŘÍKAZEM BYLA PŘIZNÁNA ČÁST NÁKLADŮ EXEKUCE, O KTERÉ NEBYLO DOPOSUD ROZHODNUTO. Omlouvám se, ale tomu vůbec nerozumím. Teď k celkové pohledávce. V posledním dopise od exekutorky, kde podala návrh na srážky ze mzdy píše se doslova"NEUHRAZENÉ ČÁSTI NEPŘEDNOSTNÍ POHLEDÁVKY OPRÁVNĚNÉHO VE VÝŠI 12865, - S ÚROKY Z PRODLENÍ VE VÝŠI7,75% ROČNĚ Z ČÁSTKY 17090, - ODE DNE 29.5.2014 DO ZAPLACENÍ, S NÁKLADY PŘEDCHÁZEJÍCÍ ŘÍZENÍ VE VÝŠI 0, - A NÁKLADY EXEKUČNÍHO ŘÍZENÍ, KTERÉ BUDOU URČENY V PŘÍKAZU K ŮHRADĚ NÁKLADŮ EXEKUCE A TO VŠE V AKTUÁLNÍ VÝŠI 14083, - VČETNĚ PřEDPOKLÁDANÝCH NÁKLADŮ EXEKUCE A OPRÁVNĚNÉHO."u tohoto odstavce nevím přesně jak to chápat, vždyť nám řekli na místě, že si z té hotovosti co jsme osobně složili odečtou náklady exekutora, ale tady mám dojem, že pořád v tom figurují. Dále Vám ještě napíši jeden odstavec z dopisu"NA VYMÁHANOU POHLEDÁVKU BYLO VYMOŽENO KE DNI 17.12.2014 CELKEM 12090, -. k DNEŠNÍMU DNI ZBÝVÁ K UKONČENÍ EXEKUCE VČETNĚ PŘEDPOKLÁDANÝCH NÁKLADŮ EXEKUCE UHRADIT 14083, -. POHYBLIVÁ ČÁST PŘÍSLUŠENSTVÍ MŮŽE MĚNIT VÝŠI VYMÁHANÉ POHLEDÁVKY."
Opravdu tomu nerozumím, když jsme byli osobně v kanceláři a mluvili jsme o tom s její kolegyní, tak nám řekla po jejích výpočtech, že bude zbývat ještě uhradit částku kolem 9000, -. A teď najednou takové navýšení proč?
Omlouvám se jestli je to napsané trochu zmateně, ale snad se v tom vyznáte. Ještě jednou moc děkuji za Vaše odpovědi.
 
Zdravím Vás, po opakovaném přečtení Vašeho dotazu mám za to, že exekutorský úřad do uhrazené částky skutečnš nezapočítal 5.000,- Kč, kterou jste uhradili složenkou. Celkově jste uhradili 17.090,- Kč, v přípise exekutorského úřadu se však uvádí celová vymožené částka ve výši 12.090,- Kč. Zkontrolovala bych raději a pro jistotu ústřižek složenky s číslem účtu. Dále mě napadá, že úhrada došlo oprávněnému poté, co podal návrh na nařízení exekuce a tento nevzal částečně zpět. Nicméně o úhradě této částky je v exekučním spise důkaz. K Vašemu dotazu k prvnímu odstavci přípisu exekutorského úřadu (dále EÚ) uvádím, že náklady exekuce stále narůstají, a to v závislosti na tom kolik a jaké úkony exekutor v exekuci činí. Druhý odstavec chápu tak, že úhradou 12.090,- Kč v EÚ došlo ke snížení nákladů exekutora. V exekučním příkazu byla částka cca 8.000,- Kč, exekutorovi dále nabíhá i odměna z vymožené částky, současně i oprávněný má nárok na úhradu nákladů, které měl s vymáháním pohledávky v exekuci, takže celkové náklady exekutora, náklady oprávněného a odměna exekutora činí (zatím) 14.083,- Kč. Pro Vás je důležitý poslední odstavec, kde se píše kolik bylo vymoženo, dále jsou tam zmíněny i předpokládané náklady exekuce, které mohou dále narůstat. Poslední větu chápejte tak, že Vám stále nabíhají úroky z prodlení (tj. ve výši 7,75%). Pokud je navržena exekuce srážkami ze mzdy bude tímto způsobem vymáháno až do úplného zaplacení pohledávky, nákladů a příslušenství. Když jste byly v kanceláři tak kolegyně paní vykonavatelky, tak nedocházelo ke srážkám ze mzdy, nebo do celkové vymáhané částky kolegyně započetla i 5.000,- Kč, které jste uhradili složenkou, jejíž ústřižek je součástí spisu. Snad jsem Vám trochu pomohla.