Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.692

Dluhy manžela před manželstvím a exekuce věcí manželky - vliv předmanželské smlouvy, dohody

Odesláno: 
Otevřeno 2242 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím co nejzdvořileji o radu jak mám postupovat k nařízené exekuci na můj majetek na kterou mám reagovat do 25.1.2015.
Jedná se o zabavení osobního vozidla a nákl. přívěsu. Exekuce je na manželovy dluhy, které měl z podnikání v roce 1991 až 1997. Manželství jsme uzavřeli v roce 2010 před kterým jsme sepsali předmanželskou smlouvu podle vzoru a náležitostí, obsah této smlouvy ověřovací doložkou u notáře vlastnoručně podepsali. Snoubenec v ní místopřísežně prohlašuje a seznamuje snoubenku, že za jeho bývalých podnikatelských aktivit vznikly dluhy na které bylo uvaleno insolvenční řízení. Dále prohlašuje, že jeho jediným příjmem je starobní důchod, který po srážce na dluhy činí částku cca 180 Kč na den, což mu z bídou vyjde na stravu a léky, vzhledem k jeho věku 68 let. Tím prohlašuje, že se nemůže podílet na pořizování věcí obvyklých pro vybavení spol. domácnosti a že bude v případě spol. domácnosti používat zařízení své snoubenky. V bodě 3. předmanželské smlouvy se uvádí, že každá pořízená věc v jakékoliv hodnotě nebo v případě pořizování souboru věcí pro vybavení spol. domácnosti v jakékoliv částce, patří výhradně snoubence. Manžel podal vysvětlení k protokolu o soupisu movitých věcí tím, že není majitelem předmětných věcí, které jsou výlučným vlastnictvím manželky, která má doklady o nákupu na svoje jméno. Já jsem využila práva a podala jsem návrh na vyškrtnutí ze soupisu movitých věcí. Na tento návrh jsem obdržela usnesení, že osobní automobil, který jsem zakoupila za svobodna se vyškrtává ze soupisu ale nákladní přívěs ne, protože byl zakoupen v době manželství, proto exekutor nemá za prokázané, že by patřily do výlučného vlastnictví navrhovatele. Jsem pevně přesvědčena, že jsem postupovala správně podle předmanželské smlouvy. Navíc jsem sepsala s manželem notářský zápis o zúžení zákonem stanoveného rozsahu spol. jmění manželů v roce 2013 po koupi nákladního přívěsu. Trvalé bydliště máme rozdílné, 60 km od sebe. Děkuji předem za včasnou odpověď.
V případě nutnosti Vám zašlu veškerou potřebnou korespondenci. (smlouvy, usnesení atd.) M.
 
Zdravím Vás, to, že jste sepsala předmanželskou smlouvu, kterou jste si nechali notářsky ověřit je v pořádku. Manželství vzniklo v roce 2010. Zabavený přívěs byl zakoupen v roce 2013, tj. za manželství a před smlouvou o zúžení společného jmění manželů. Problém je v tom, že jste smlouvu o zůžení SJM sepsala až po koupi přívěsu a nikoli před ním. Ve Vašem případě je možný dvojí výklad zákona. První ten, že vzhledem k předmanželské smlouvě a popsané finanční situaci Vašeho manžela by přívěs neměl být zabaven. Druhý a rovněž správný výklad je výklad exekutora, a to tedy, že přívěs byl pořízen za trvání manželství a je tedy součástí SJM a jako takový může být postižen výkonem rozhodnutí prodejem movitých věcí. Takže exekutor zásadně nepochybil. Mám, za to, žt. e manžel nepodniká a přívěs nepotřebuje k výkonu činnosti či k výkonu povolání. Pokud by tomu tak bylo, nebylo by jej možné zabavi. Pokud byste chtěli získat přívěs zpět je nutné podat u soudu tzv. vylučovací žalobu. Vylučovací žalobu můžete podat do 30 dní od doručení exekutora, kterým nevyhověl návrhu na vyškrtnutí přívěsu ze soupisu. Vylučovací žaloba se podává podle § 267 občanského soudního řádu. Výsledek soudního řízení nelze předjímat.