Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.293

Exekuce pro dluh za elektřinu, elektrickou energii

Odesláno: 
Otevřeno 1706 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
sourozenci udělali dluh na elektřině
v domě, který nemá vlastníka, ale byl dlouhodobě v užívání rodičů a který je nyní, ve fázi vyřizování do našeho vlastnictví. Rodiče zemřeli v letech 2009.
Dluh vznikl 2013, tj. 4 roky po smrti rodičů,
v době kdy prokazatelně dům užívali sourozenci.
Celou dobu odebírali elektřinu na zemřelého otce, až do doby než jim odpojili elektroměr 2014.
Já jsem kvůli špatným vztahům se sourozenci do domu po smrti rodičů nejezdila. Sourozenci mi vyhrožují, že se postarají o to, abych dluh za jejich užívání nesla já a že na mě pošlou exekutory. Mám z toho velké obavy, protože oba jdou cíleně proti mě.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, aby mohla být na Váš majetek nařízena exekuce, je nutná existence tzv. exekučního titulu proti Vaší osobě. Exekučním titulem je soudní rozhodnutí, rozhodčí nález, platební rozkaz, ale i např. notářský zápis se svolením vykonatelnosti. Soudní rozhodnutí a rozhodčí nález musí být vykonatelný, tj pravomocný. Z Vašeho dotazu usuzuji, že jste dědictví přijala. Předmětem dědictví je tedy nemovitost, kterou užívali či užívají jen Vaši sourozenci. Dle § 469 zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník (ve znění platném do 31.12.2013 se dědictví nabývá smrtí zůstavitele. Smrt zůstavitele sama o sobě z Vás dědice neučiní, abyste se stala dědičkou je nutné usnesení o dědictví na základě, kterého budete nebo jste byla zapsána jako vlastník (spoluvlastník) do katastru, nemovitostí, a to zpětně ke dni smrti zůstavitele. Starým občanský zákoník zmiňuji, neboť Vaši rodiče zemřeli v roce 2009, tedy za účinnosti tohoto předpisu. Pokud proti Vám nesměřuje vykonatelné rozhodnutí neměla by Vás exekuce postihnout, nicméně je možné exekucí postihnout spoluvlastnické podíly povinných na nemovitosti, kterou máte (budete mít) se svými sourozenci ve spoluvlastnictví. Raději bych si raději zajistila svědecké výpovědi osob z místa bydliště Vašich rodičů, kteří by Vám dosvědčili v řízení před soudem, že jste nemovitost neužívala a že jste v ní byla naposledy před vznikem dluhů na el. energii. Dále uvádím, že je možné, že jednání Vašich sourozenců by mohlo naplňovat některou ze skutkových podstat trestného činu, zejména se jedná o trestný čin vydírání (§ 175 trestního zákoníku), či nebezpečné vyhrožování (§ 353 trestního zákoníku). Na Vašem místě bych navštívila advokáta, s žádostí o radu a další postup. Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda je vydán exekuční titul, nebo zda probíhá soudní řízení v této věci. Závěrem uvádím, že spoluvlastník je povinen se o věc ve spoluvlastnictví starat.