Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.907

Vymáhání dluhu exekučně když je rozsusek soudu o dluhu a úroku

Odesláno: 
Otevřeno 1330 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám v rukou rozsudek okresního soudu v Náchodě s nabytou právní mocí ze dne 14.9.2012. Žalovaný je odsouzen k zaplacení dluhu ve výši 85.000 Kč s úrokem z prodlení a k náhradě nákladů na řízení ve výši 10.000,- Kč.
Lze ještě po těchto letech, kdy žalovaný nikdy na rozhodnutí soudu nereagoval, podat návrh na exekuci? Pokud ano, jak nejlépe postupovat? Bude exekuce účinná?
Děkuji za Vaši odpověď.
Josef
 
Zdravím Vás, návrh na nařízení exekuce lze podat do 10 let od právní moci rozhodnutí. Ve Vašem případě tedy nejpozději do 13.9.2022. V návrhu na nařízení exekuce popíšete jaké rozhodnutí bylo vydáno, jakou povinnost povinnému uložilo a že ji nesplnil. Dále uvedete i datum právní moci rozhodnutí. K návrhu je nutné přiložit vykonatelné rozhodnutí s doložkou právní moci a vykonatelnosti. V návrhu můžete uvést i jméno exekutora, který má výkon rozhodnutá provést. Dále je dobré uvést vše co víte o majetkových poměrech povinného, tj. , zda vlastní nemovitosti, zda podniká, kde pracuje, nebo u jaké banky má veden účet. To souvisí s tím, že můžete navrhnout způsob výkonu rozhodnutá, např. srážkami ze mzdy povinného, přikázáním pohledávky z účtu, . Toto však není povinnou náležitostí návrhu na nařízení exekuce. Exekutor sám vyzve povinného k prohlášení o majetku. Návrhu na nařízení exekuce se podává i přímo k exekutorovi, který má být pověřen výkonem rozhidnutí. Dále musíze prohlásit, že pro stejné rozhodnutí neprobíhá další exekuce. To, zda bude exekuce úspěšná či nikoli záleží jen na majetkových poměrech povinného. Doufám, že Vám tato informace pomůže.