Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.971

Náklady exekučního řízení - dluh 5000 Kč, náklady 17.000 Kč, je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1223 x
1 odpověď
 
Ráda bych požádala o pomoc při řešení problému exekuce. Podotýkám, že je toto pro mne neznámá situace a nemám s ex. řízením zkušenosti. Přestala jsem platit životní pojištění u Allianz pojišťovny a vznikl mi dluh ve výši 4.980Kč. V okamžiku, kdy jsem dostala elektronický platební rozkaz z OS v Berouně jsem kontaktovala dne 25.7.2014 AK Mgr. Ševčíka, aby mi sdělili na jaký účet mám úhradu provést. Dne 31.7.2014 mi přišla odpověď, kde byl vyčíslen úrok ve výši 450Kč. A dále mi sdělili, že již byla podána žaloba a že budu muset uhradit náklady na toto řízení. Uhradila jsem dlužnou částku + úrok hned následující den. Od té doby se nic nestalo, až začátkem prosince přišel ex. příkaz na plat mého manžela a následně bylo strženo z mého účtu 10.12.2014 16.916Kč a dne 12.12.2014 ta samá částka z účtu mého manžela. Teprve 30.12.2014 jsem obdržela kompletní dokumentaci. Je ale možné, že jsem během prosince nějakou poštu nevyzvedla z důvodu mého pobytu v zahraničí. Dnes mi přišel e-mail, kde Exekutorský úřad Karlovy Vary požaduje, abych zaplatila znovu (již po třetí). Vzhledem k 30 denní lhůtě mi odmítají minimálně jednu platbu vrátit. Po dobu, kdy nám strhli 2x částku z bankovního účtu nám ale stále běží náklady.
Zajímá mne, zda je adekvátní částka nákladů téměř 17tis. při pohledávce necelých 5 tis.
Rozhodně nemíním již po třetí platbu uskutečnit.
Jsem si vědoma, že jsem udělala chybu, ale to co se dělo následně považuji za neadekvátní.
Velice děkuji za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, situace, kdy náklady právního zastoupení několika násobně převyšují dlužnou částku je u takto nízkých částek bohužel zcela běžná. Náklady advokáta se řídí advokátním tarifem a za každý úkon právní služby náleží advokátovi odměna dle tarifu, proto jsou náklady tak vysoké. Je-li věc již ve stadiu výkonu rozhodnutí (exekuce) náklady se navýší o odměnu exekutora, ta se určuje dle § 87 - § 92 zákona č. 121/2000 Sb. , exekuční řád. Ve Vašem případě je možné, že jste sice uhradila dlužnou částku Alianz (4.980,- Kč + úrok + soudní poplatek) nikoli však částku 17.000,- Kč, která byla stanovena jako odměna právnímu zástupci společnosti Alianz za právní zastoupení.
Zde jen uvádím, že na účtech postižených exekucí by měla zůstat částka ve výši 2-násobku životního minima, pokud by se tak nestalo, můžete požádat banku postupem podle § 304b občanského soudního řádu o vyplacení této částky a banka Vám vyhoví. Tento krok můžete provést jen jednou.
Doporučuji Vám kontaktovat Exekutorský úřad Karlovy Vary s dotazem, kolik ještě dlužíte, příp. je možné se s Exekutorským úřadem dohodnout i na měsíčních splátkách, které budou přiměřené Vaší finanční situaci. Zbylou vymáhanou částku budete muset uhradit, nemusíte ji však uhradit jednorázově neboť exekutor tuto částku vymůže srážkami ze mzdy manžela.