Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.348

Nárůst exekučně vymáhaných nákladů exekutora, exekučního řízení - je oprávněný?

Odesláno: 
Otevřeno 2146 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měl jsem dluh na VZP přibližně 20.000 Kč, ten jsem zaplatil a zbyl mi dluh na náklady exekutora. Ted mi přišel exekuční příkaz k provedení exekuce srážkami z mého platu.
1. můj exekutor byl dříve soudní exekutor Dohnal z Jeseníku, dopis který mi došel do práce teď obstarává Mgr. Alan Havlice a zdá se mi že opět narostly náklady na exekuci. Je možné že si tenhle exekutor přidal další náklady? Můžou si přehazovat exekuce a započítávat další náklady na exekuci?
2. na papíře se píše že pohledávka ve výši 1000 Kč a náklady exekuce 7.912 Kč. Ldyž jsem volal exekutorovi, řekl jsem, že pohledávku, která činila cca 20 000 Kč jsem zaplatil pojišťovně a tudíž bych měl zaplatit jen náklady exekutora. Kde se tedy vzala pohledávka 1000 Kč a asistentka mi řekla že u nich žádnou pohledávku nemám že mám jen zaplatit náklady ve výši 8.990 Kč. A to ani nesedí - kdybych dal součet pohledávky a nákladu co mi přišlo v dopise. Sice o necelou stovku ale nesedí. Je možné si vyžádat od exekutora přesný výpis jak vznikly náklady exekuce? Asistentka se se mnou moc vybavovat nechtěla. I žádost o splátkový kalendář zamítla.

Mám tam ještě jeden dluh na kooperativě kvůli pojistce na spořícím účte. Máma mi platila spoření s tím že po nějakých letech to můžu vybrat. Asi když jsem měl naspořených 50.000 Kč máma nezaplatila asi dvě nebo tři splátky tudíž, pojišťovna napsala odstoupení od smlouvy za porušení. Nevydala ani korunu které jsem měl naspořené a ještě k tomu dala pohledávku na nedoplacení tří splátek přibližně 6000 Kč z toho přišli náklady na exekutora časem na 12.000 Kč v tu dobu máma zaplatila alespoň 6000 Kč co byla pohledávka, aby nemohli stoupat penále a potom že zaplatí náklady. Z nákladů 12.000 jí najednou přišlo přes 20.000 Kč. Dá se s tím něco dělat? Je doopravdy povoleno mít takovou přirážku na náklady exekutora? Nemluvím o penále to chápu.
Dluhy které jsem nasekal jsem splatil penále které sice nejsou nejmenší taky bych pochopil ale dávat exekutorum takové peníze za náklady které přesahuji dokonce dluh a i včetně penálí je docela přehnané. Děkuji za radu. vzal bych si na to právníka kdyby to mělo cenu ale riskovat ze zaplatím hodně peněz právníkovi a nakonec mi to nepomůže si nemůžu už vůbec dovolit. Proto vám budu moc vděčnej za vyjádření se k tomu. Nashledanou
 
Dobrý den.
1. Výkon exekutorského úřadu JUDr. Dohnala letos zanikl, místo něj jej vykonává Mgr. Havlice. Nejedná se tedy o jiný exekutorský úřad, ale o změnu v osobě exekutora.
2. Exekutor nemá povinnost zasílat vyúčtování vymožených částek. Po skončení exekuce pouze na žádost účastníka řízení zašle oznámení o ukončení exekuce, kde však není uveden podrobný rozpis nákladů exekuce.
3. Vámi uváděné okolnosti nejsou dostačující k posouzení oprávněné výše nákladů, neuvádíte, jaké byly náklady nalézacího řízení, jaká byla výše jistiny (50.000,- Kč nebo 6.000,- Kč? ), jestli 12.000,- Kč představuje snížené náklady exekuce splatné do 30 dnů nebo již celou částku nákladů.