Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.113

Zabavení majetku darovaného dlužníkem exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1104 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, moje matka dělá neustálé dluhy, bez vědomí otce. Otec se to dozvěděl až když byla nařízena exekuce na jejich rodinný dům. Po vyplacení exekuce nám dcerám rodiče darovali dům i veškerý movitý majetek. Matka i přes zaplacení tohoto dluhu dělá neustále další dluhy. Zajímalo by mě, jestli v případě další exekuce by mohlo dojít k zabavení majetku, který nám rodiče darovali. Rodiče nám dům i veškerý majetek darovali 31.7. 2013 Děkuji moc za odpověď
 
Dobrý den. Darování by bylo možné napadnout soudem a požadovat vyslovení neplatnosti právního jednání (darování), neboť mohlo být učiněno v úmyslu zkrátit uspokojení věřitelů. Bez vyslovení neplatnosti soudem nelze dům exekučně zabavit, neboť patří osobě odlišné od dlužníka.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď, ale zajímalo by mě po jaké době darování majetku, nelze již soudem toto darování majetku napadnout z úmyslu zkrátit uspokojení věřitelů. Je stanovena nějaká lhůta. Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. V závislosti na okolnostech je možné se dovolat se neúčinnosti právního jednání do dvou nebo do pěti let, blíže viz § 590 občanského zákoníku.