Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.564

Exekuce za dluhy před manželstvím, jak zjistím, kolik jich ještě čeká?

Odesláno: 
Otevřeno 1557 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

dotazů mám více, z dob kdy jsem byla mladá a nebydlela s rodiči jsem si nadělala dluhy, ať už kvůli jízdnému, tak nezaplacenému pojištěni. Tyto dluhy mě jako mladé nepřišli důležité a někdy jsem o jejich existenci ani nevěděla, jelikož jsme bydlela po pronájmech, a neměla adresu kde by mi mohly být doručovány dopisy. Měla jsem práci, kde mi začaly strhávat peníze z výplaty, poté se mi naskytla příležitost dluhy uhradit, zašla jsem na exekutorský úřad v místě bydliště řekli mi dlužnou částku, tuto jsem zaplatila.

Nyní jsem se přestěhovala k příteli, kterého jsem si vzala a čekáme spolu dítě. Nyní jsem na nemocenské před porodem. V pracovním poměru nejsem, jelikož mi v době těhotenství pracovní smlouva vypršela, když mi měly dojít dávky nemocenského pojištění, zjistila jsem že mám zablokovaný účet kvůli exekuci. Je to jako začarovaný kruh. Na splátkovém kalendáři se nelze dohodnout protože nepobírám měsíčně tak vysokou částku.
Mám na Vás dva dotazy:
1) Jde postihnout majetek manžela, jeho bankovní účet, mzda, či movitý majetek. Když jsem si dluhy nadělala ještě před vznikem manželství a případně jak manžela a jeho majetek (veškeré vybavení v bytě, od všeho nemá účtenku) ochránit. Byť by to mělo být rozvodem?
2) Chtěla jsem kvůli exekuci jedná se o 33tis. možná ještě je i jiná, to teprve zjišťuji. Podat žádost na oddlužení, ta mi ale nebude uznána jelikož mým jediným příjmem bude nyní nemocenská a po porodu rodičovský příspěvek, takže nejsem schopna zajistit splacení dluhů a dokázat po dobu 5let že budu schopna splácet. Tak zda je možné podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost?
Prakticky když bych si přítele nevzala, tak bydlím u nej v bytě kde nic není moje, budu mít dítě, mé příjmy budou jen soc. dávky a po ukončení rodičovské dovolené budu nezaměstnána. Žádným majetkem nedisponuji, a od té doby co jsme s manželem svoji jsme nepořídili nic nového, kromě podlahové krytiny do bytu.
Jde mi hlavně oto jak co nejrychleji zjistit veškeré, dluhy, nějak je sloučit a začít postupně platit s nízkou splátkou, případně se aspoň části dluhů zbavit. Vím že vznikly mojí chybou ale jsou zde nepřiměřené náklady ať už penále od věřitelů, tak náklady exekuce a já prostě nevím už jak dál, manžel mě kvůli dítěti na ulici nevyhodí, ale s dluhy nechce mít nic společného, maximálně mi bude přispívat nějakou částkou kdybych měsíčně splácela. Moc děkuji za rady a tipy jak postupovat. jsem už opravdu zoufalá a chci vše dát do pořádku kvůli miminku. Děkuji.
 
Dobrý den.
1) Mzdu a účet druhého manžela lze postihnout pouze pro dluhy, které spadají do SJM, tedy pro dluhy vzniklé po uzavření manželství. Výlučný majetek druhého manžela nelze pro dluhy z doby před manželstvím zabavit, to lze pouze u majetku spadajícího do SJM (§262a občanského soudního řádu).
2) Podmínkou oddlužení je mimo jiné mnohost věřitelů, tj. pouze kvůli jedné exekuci nelze oddlužení schválit. Zastavení exekuce pro nemajetnost lze podat kdykoliv, jedná se o důvod podle § 268 odst. 1 písm. e) - průběh výkonu rozhodnutí (exekuce) ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů. Není ovšem jisté, že návrhu bude vyhověno, to záleží vždy na posouzení konkrétní situace exekutorem, který v případě nevyhovění návrhu předá spis k rozhodnutí soudu. Dluhy zjistíte následovně: za poplatek Vám v centrální evidenci exekucí na adrese www. ceecr.cz podají přehled všech exekucí nařízených na Vaši osobu. Dále se obraťte na soud, kde jste měla trvalé bydliště v období mládí se žádostí o poskytnutí informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím, kde budete žádat sdělení přehledu všech řízení, v nichž jste měla postavení účastníka a sdělení jejich spisových značek, kdo byl žalobcem a jak řízení dopadlo. Takto zjistíte, zda jste byla žalována a následně si můžete vyžádat rozsudky.