Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.430

Exekuce sociálních dávek

Odesláno: 
Otevřeno 1667 x
11 odpovědí
 
Dobrý den, mám dotaz ohledně exekuce. Na dopis který jsem obdržela jsem reagovala prosbou o dohodu na splátkách. Po pár dnech mi byl zablokován účet na který mi ten den přišly sociální dávky příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Po dotazech na mailu mi již nikdo neodpovídá. Po dnešním volání na call centrum mi bylo sděleno že prostředky bude blokovat až po zaplacení celé exekuce. Má na to právo? Můj příjem je příspěvek na živobytí, přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. Jen přídavek na dítě je postižitelný pro exekuci není to tak? A kde zjistím jak si exekutor účtuje odměnu. z 30.000kč si naúčtoval celkem okolo 80.000kč, žádný doklad písemný o tom nemám, jen podle účtu. Děkuji za rady.
 
Dobrý den. Při exekuci pohledávky z účtu banka nezkoumá původ peněz na účtu, pouze deponuje částky, které byly připsány na účet a zasílá je exekutorovi. Příspěvek na bydlení a na živobytí však nepodléhají výkonu rozhodnutí (exekuce). Podejte proto k exekutorovi žádost o vyplacení těchto prostředků. Rovněž můžete zrušit bankovní účet a dávky přebírat v hotovosti. Výše odměny exekutora se určuje podle vyhlášky č. 330/2001 Sb.
 
Děkuji, ano děkuji za potvrzení mých informací. A ještě mám dotaz, na výživné na dítě podléhá exekuce? Nikde jsem nedohledala tyto informace.
 
Výživné na dítě není totéž, co příspěvek na dítě. Výživné je pohledávka dítěte, ačkoliv se platí k rukám rodiče. Je to tedy jiná pohledávka - pohledávka dítěte - a nelze ji exekuovat pro dluhy rodiče, ačkoliv je placena k jeho rukám.
 
Pro mě zatím vyčerpávající odpověd. Děkuji. Jen poslední věc. Jak co nejrychleji dosáhnout toho aby byly ty peníze oblokovány. Jelikož byly na bydlení a přišly mi 24/11 musela jsem nájem uhradit z jiných příjmů a ted nemám na živobytí pro sebe a pro dceru. Jsem v nouzi, úplně bez finanč. prostředků. Obávám se, že pan Judr. Vrána exekutor z Přerova nebude tak rychle vstřícný mému požadavku, na call centru mě pan odpálkoval celkem rychle. Že peníze dostanu až splatím celou exekuci. Děkuji.
 
Pokud Vám exekutor odmítl vyplatit neoprávněně zabavené peníze, rychlá cesta k jeho vyplacení neexistuje. Vaše dítě se bude muset vydání peněz domáhat soudně. Prozatím můžete podat stížnost na Exekutorskou komoru ČR a podnět kanceláři veřejného ochránce práv. To Vám ovšem nezaručí rychlé získání peněz. Také se můžete obrátit na banku se žádostí podle § 304b občanského soudního řádu o jednorázové vyplacení prostředků z účtu, a to až do výše dvojnásobku životního minima (2x3.410,- Kč), výplata proběhne do výše zůstatku na účtu, max. však do částky 6.820,- Kč. Tuto žádost lze podat pouze jednou.
 
Moc jste mi pomohl. Děkuji. Požádala jsem banku o život. minimum.
Ještě procházím internet a dočetla jsem se, že je možné požádat o odklad exekuce, jelikož jsem v situaci kdy opravdu nemám žádný příjem a jen základní majetek (malá televize, pračka, postel, komoda) Pobírám pouze příspěvek na živobytí, na bydlení a pro dítě mám výživné. Jsem na Úřadu práce.
A ještě dotaz k té odměně exekutora, nedostala jsem žádnou zásilku kde bych se toto dozvěděla. Pouze vím částku kterou mi na účtě dali do minusu. Není poovinností exekutora mě o tom informovat?
 
Návrh na odklad exekuce je možné podat u exekutora, který exekuci provádí, přičemž k němu musí být připojeny listiny prokazující tvrzení v návrhu uvedená. Pokud však již máte obstavený účet, neznamená tento návrh, že bude účet odblokován, pouze nebudou prostředky vyplaceny exekutorovi do rozhodnutí o návrhu. Odměna exekutora je předběžně vyčíslena ve výzvě, kterou exekutor zasílá při zahájení exekuce, její konečná výše je stanovena až po úplném vymožení jistiny, úroků a nákladů řízení. Exekutor nemá povinnost informovat povinného o tom, jaké částky byly dosud sraženy, ani kolik činí aktuální výše odměny.
 
Poslala jsem exukutorovi dopis o návrh na zastavení exekuce vzhledem k tomu že mi zadržují neoprávněně příspěvek na bydlení. Mám dotaz, po dobu co se to řeší, můžu čekat návštěvu ohledně majetku, nebo se to zastaví dokud se to nějak nevyřeší? Pokud usnesení nevydá exekutor navrhla jsem aby usnesení vydal exekuční soud. Jak dlouho mám čekat? Jak ted postupovat? Mám podat stížnost i na Exekutorskou komoru? Děkuji
 
Po dobu vyřizování návrhu na zastavení exekuce se lhůty nestaví, tj. je možné provádět exekuci dál jinými způsoby, tedy i mobiliární exekucí. Po podání návrhu exekutor do 15 dnů osloví ostatní účastníky řízení (zde tedy povinného), aby se k návrhu ve lhůtě vyjádřili. Nevyjádří-li se do 30 dnů od uplynutí lhůty, bude věc postoupena exekučnímu soudu. Stížnost můžete podat již nyní, pokud můžete tvrzené skutečnosti prokázat.
 
Navštívil mě dnes soudní vykonavatel, sepsal pár věcí a žádá po mě zaplatit ihned jistinu 29tis. jinak mě těch pár věcí zabaví. Samozřejmě nemám na placení, jinak bych už tak dávno udělala. Sepsali i nehodnotné věci, které mě netrápí. Ale malá tv, dvd, pračka. Pračka nemůže být se soupisu smazána, mám děti? Informuji se též o možnost odlužení jelikož mám ted brigádu, prý by to mohlo stačit. Ale jak se prozatím dostat z té krizové situace když nemám na zaplacení té jistiny. Je nějaká rada? Jinak byli na mě slušní, prý jsem taky slušná, proto mě to prý neodvezli hned.
 
Tv a dvd nelze považovat za obvyklé vybavení domácnosti. Pračka je však za obvyklé vybavení domácnosti považována v případě rodiny s malými dětmi. Proto podejte k exekutorovi návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, a to z důvodu, že se jedná o věc nepodléhající výkonu rozhodnutí. Návrh odůvodněte tak, že při posuzování nezbytné potřeby při uspokojení hmotných potřeb vaší rodiny slouží pračka k uspokojování těch životních potřeb, které lze hodnotit jako základní.