Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.689

Exekuce na manžela u dluhu vzniklém před manželstvím

Odesláno: 
Otevřeno 1350 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, chci se zeptat jak může postihnout moje exekuce, která mi nedávno přišla mého manžela, když dluh vznikl 4 roky před uzavřením manželství a dluh je výlučně jen můj. A hlavně jestli může manžela postihnout, když je Slovák a trvalé bydliště má na Slovensku. Se mnou a dcerou žije tady v ČR, kde máme podnájem a tady manžel pracuje. Může mu být zablokovaný účet a může mu být brána mzda srážkami ze mzdy? Pokud se jedná o vybavení našeho bytu, většinu věcí v bytě manžel měl ještě před manželstvím, já se k němu jen přistěhovala a něco málo jsme nabyli v manželství. Může mi tedy být zabaven i tento majetek, který byl manželův ještě před manželstvím. A poslední dotaz může být na manžela vydána exekuce na majetek i v místě jeho trvalého bydliště na Slovensku u rodičů?
Děkuji
 
Dobrý den. Že je Váš manžel Slovák a má trvalé bydliště na Slovensku je nerozhodné, neboť na území České republiky platí povinnost dodržovat její zákony pro všechny osoby bez rozdílu. Exekuční postih účtu a mzdy druhého manžela je možný pouze pro dluhy, které vznikly za trvání manželství. Pro dluhy z doby před uzavřením manželství není možné exekuovat výlučný majetek, ten není možné exekuovat ani pro dluhy spadající do SJM. Pokud je exekuce vedena proti Vám za dluh z doby před uzavřením manželství, nemůže být nařízena exekuce na Vašeho manžela.
 
To tedy znamená, že nám v domácnosti nemohou vzít věci, nábytek atd. , který byl manželův ještě před uzavřením manželství? A pokud tyto věci dají do soupisu, mám právo já nebo spíše manžel zažádat o jejich vyškrtnutí ze soupisu? Do té doby, ale věci exekutor může odvézt, ale nemůže je prodat jestli to dobře chápu? Děkuji
 
Výlučný majetek manžela nelze exekučně zabavit, pokud by došlo k soupisu, musí manžel podat návrh na jeho vyškrtnutí ze soupisu a nebude-li návrhu vyhověno, bude muset podat žalobu na vyškrtnutí věci ze soupisu. Movité věci nelze prodat do uplynutí lhůty pro podání žaloby na vyloučení věci ze soupisu.
 
Dobrý den, ještě mám jeden dotaz. Pokud tedy nám zabaví majetek a manžel zažádá o vyškrtnutí ze soupisu jeho věcí, které nabyl před manželstvím, jak se dá prokázat, že tyto věci (nábytek, elektronika atd), patří opravdu jemu? Jsou to věci staré 8 let a žádný doklad o jejich zakoupení nemá, navíc spoustu nábytku dostal od rodičů, takže to byl dar. Dá se to prokázat třeba fotografiemi z té doby, na kterých tyto věci jsou? Je vůbec nějaká šance, že v tomto uspěje a opravdu mu tyto věci nebudou exekučně zabaveny a následně prodány. Podotýkám, že se nejedná o nic drahého, celková cena prodeje by nebyla vyšší než 5000 Kč, ale pro nás je tento majetek nevyčíslitelný, protože na nový bychom v této situaci neměly. Děkuji
 
Dobrý den. Za důkaz může sloužit vše, čím lze zjistit pravý stav věci, kromě zmíněných fotografií také třeba svědectví od rodičů, kteří mu nábytek darovali, svědectví osob, které se stěhováním nábytku pomáhaly. To lze doložit čestným písemným prohlášením osob. Šance samozřejmě je, pokud to manžel nezkusí, k prodeji věcí dojde.