Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.592

Exekuce pro dluhy manžela

Odesláno: 
Otevřeno 1555 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Nadpis neobsáhne vše, předesílám, že na konci popisu situace shrnu tvé otázky ještě jednou:

Začnu v pořadí 4. exekucí, o které jsem se dozvěděla až po 30denní odvolací lhůtě. (stejně jako o všech ostatních)
Všechny jsou na mého manžela. Tato poslední se týká dluhu u VZP, přes 200000, -Kč, ten vznikal před i během manželství. Na manželovo jednání jsem nemohla mít vliv. Sama své závazky u zdrav. poj. celoživotně řádně platím. To mi přijde morálně vadné a demotivující. Opravdu má na tohle exekutor právo? Slyšela jsem o výjimce, kdy se exekuce ze ZP a SP může vyžadovat jen po přímém dlužníkovi… ?
Navíc jsem v situaci, kdy mi 1. exekuce zablokovala účet, ex. vybral i kontokorent, 4 měsíce mne obíral i o minimum nemocenské.
Navíc, na onen 1. dluh byl již kdysi postihnut majetek v SJM, ten byl vydražen bez našeho vědomí (opožděné ohlášení dražby, - pův. dluh kč 6000, SJM v hodnotě několikrát převyšující výši dluhu vydražen za směšnou částku, která dluh neumořila) a vloni, před uplynutím promlčecí lhůty se exekutor obrátil rovnou na zaměstnavatele, kde se mi tedy již přes rok sráží z platu. Od stejného exekutora na mne vzápětí přišla 2. ex, taktéž na cosi netušeného a také mi nikdo nedal vědět včas, abych se mohla během 30dnů odvolat ohledně své fin. a životní situace.

Nutno uvést, že cca před 4 lety jsme přišli díky ztrátám obou zaměstnání o střechu nad hlavou, máme statut bezdomovce a žiju v pronajaté zahradní chatce, nezaměstnaný, bez nároku na podporu a demotivovaný 23letý syn spí v kůlně, od Charity dostávám měsíčně potravinovou pomoc, manžel pobývá 3. rok kdesi snad též jak bezdomovec…
tedy až na plat nevlastním nic, co by mohlo kteroukoli, natož tu posl. 4. exekuci umořit. A to z onoho míň než minima musím plnit své závazky (2 úvěry, elektřina, s nájmem nestíhám, už se do toho prostě nevejdu). Plat asistentky u postižených nedosahuje ani třetiny avízované průměrné mzdy - je to i bez zatížení dluhy spíš taková "podpora v zaměstnanosti"

Pro pořádek přiblížím ještě onu 3. exekuci, na dluh manžela vzniklý ještě před manželstvím u ČEZ, cituji: "… exekutor pověřený provedením exekuce na základě usnesení o nařízení exekuce: Okresního soudu Plzeň-sever ze dne 27.5.2005, kterým byla nařízena exekuce podle vykonatelného rozhodnutí: platební rozkaz Okr. soudu ze dne 24.7.2000. Svatba byla 6.6.1999, dluh vnikl prokazatelné před manželstvím. Letos ji po mně ale exekutor začal vymáhat také srážkou z platu. Zatím tedy čeká ve frontě. Ale ptám se: Na toto již vůbec nemůže mít právo, a toto musí být doložitelné samotným soudem, který ještě před manželstvím rozhodl o výši dluhu. ? ¨

Ve všech případech bylo rozhodnuto beze mne, neměla jsem možnost se nijak včas bránit, žádný z exekutorů se mne nesnažil nejprve obeslat na adresu zaměstnavatele, když žiji v podmínkách, kam pošta nedoručuje. Všechny 4 případy se ke mně a bez vlastnění jakéhokoli písemného rozhodnutí dostaly pozdě.

Ptám se tedy a prosím o radu:
1. Jsem-li na tom existenčně takto, je možné se nějak vyvázat a osvobodit od 3. a 4. exekuce? Či dokonce ze všech? A když, tak jak?
2. Mám ještě nějakou zákonnou možnost napadnout onu třetí, dle mne neoprávněnou ex. z doby před manželstvím? Vždyť exekutor musel vidět, že na to nemá právo, či rozumím špatně novele od 1.1.2014 a mýlím se v tom, že můžou být postihnuty jen NOVÉ případy sňatků, nikoli případy 15 let staré?
3. Mám nějakou cestu spravedlivě být zodpovědná jen za své platby ke zdrav. pojišťovně a vyhnout se té 4. více než dvousettisícové exekuci u VZP? Existuje výjimka, kdy za dluhy na SP a ZP musí být zodpovědný jen sám prvotní dlužník a jejich splácení třetí osobou je nepřípustné a napadnutelné?
4. Už teď jsem závislá na malém zbytku peněz, vyplácených mi zaměstnavatelem v hotovosti, ta částka jde na mé úvěry a elektřinu, jíme 1x denně, to je neúnosný stav. navíc do nějakých soudních sporů člověk potřebuje peníze … jak tedy jednat účinně a bez peněz?
Je to demotivující začarovaný kruh plný nespravedlnosti a finanční holokaust na předem bezbranné lidi …

Snad se v tom vyznáte a vaše rada mi pomůže. Děkuju a klidné svátky
 
Dobrý den.
1. Neexistuje ustanovení, které by výslovně umožňovalo zastavení exekuce pro nemajetnost, ovšem je možné podat návrh na zastavení výkonu rozhodnutí (exekuce) podle § 268 odst. 1 písm. e) - průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů. Z Vámi uváděných skutečností je očividné, že 3 i 4 exekuce nebudou nikdy ani částečně uspokojeny, proto můžete podat návrh na zastavení exekuce podle § 55 exekučního řádu, který bude adresován exekutorovi s označením adresy jeho sídla a budou v něm popsány všechny výše uvedené okolnosti Vaší sociální situace s co největším množstvím listinných důkazů (včetně např. účtů za elektřinu). Návrh podejte pro každou exekuci zvlášť.
2. Uvádíte, že manželství bylo uzavřeno v roce 1999, platební rozkaz byl vydán v roce 2000. V tomto případě se tedy nepostupuje podle novely č. 293/2013, ale podle předpisů účinných v době nařízení exekuce, tedy v roce 2005. Závazek je v tomto případě nutné posuzovat jako spadající do SJM, neboť platební rozkaz byl vydán až po svatbě.
3. Dokud nejste rozvedená, lze Vaši mzdu a účet postihovat i pro dluhy vzniklé za trvání manželství. Vámi uvedená výjimka neexistuje.
4. Můžete se obrátit na Veřejného ochránce práv, jehož kancelář přijímá podněty i přes internetový online formulář. Rovněž můžete podat stížnosti na postup exekutora u Exekutorské komory ČR, rovněž prostřednictvím online formuláře.