Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.178

Exekuce po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 1272 x
5 odpovědí
 
Dobý den,
jsem rozvedena a ve SJM jsme si s manželem rozdělili movité věci a uvedli jsme, že nemáme žádné společné závazky ani pohledávky spadající do SJM. Bývalý manžel je OSVČ a již za manželství jsem musela čelit exekucím pro jeho neplacení VZP, OSSZ.
Po rozvodu exekuce stále platím.
Prosím o informaci ohledně těchto dluhů po rozvodu.
Jest-li exekutoři mohou tyto dluhy po mně vymáhat.
Děkuji
 
Dobrý den. Po rozvodu je možné Vás exekuovat pouze do výše závazků, které jste převzala v majetkovém vyrovnání po rozvodu. Jestli jste tyto závazky nepřevzala, podejte návrh na částečné zastavení exekuce v celém rozsahu, v jakém je vedena proti Vaší osobě a návrh doložte majetkovým vyrovnáním.
 
Děkuji za odpověď,
chci jen ujistit, když jsme neměli společné dluhy, jen bývalý manžel své dluhy z podnikání, které jsem nepřevzala, nehrozí mi vymáhání těchto dluhů ani co se týče mého majetku? Manžel má stále trvalé bydliště na stejné adrese.
Děkuji za odpověď
 
Jestliže dluhy z podnikání vznikly za trvání manželství, spadají do společného jmění manželů. Pokud nebyly vyřešeny v majetkovém vyrovnání po rozvodu, jsou mezi manžele rozděleny rovným dílem. Bylo by tedy možné je po Vás soudně vymáhat.
 
V majetkovém vyrovnání je uvedeno, že nemáme žádné závazky ani pohledávky spadající do SJM. Majetek jsme si rozdělili.
Děkuji
 
Rozhodující je fakticita, tj. pokud Váš bývalý manžel výslovně neprohlásil závazky za svoje, spadají do SJM, ačkoliv nejsou v majetkovém vyrovnání uvedeny. Tohoto se může dovolat věřitel, který by se cítil vyrovnáním poškozen.