Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.696

Odmítnutí dědictví když mám exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 2022 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, v září mi zemřel otec, dědici jsme matka, bratr a já. Vzhledem k tomu, že mám osobně, i můj manžel několik exekucí, po mě matka s bratrem požadují kvůli ochraně dědictví (jedná se hlavně o podíl nemovitosti ve SJM mých rodičů, matka má strach že jí exekutoři pokud budu vlastník podílu zajistí majetek v domu), abych se vzdala svého dědického podílu. Chci se tedy zeptat:
Pokud se dědictví vzdám, neporuším zákon (případně jaký a jaký je postih-trest za jeho porušení? ) ve smyslu krácení věřitelů?
Můžou exekutoři nějakým způsobem to, že se dědictví vzdám zjistit, a dědické řízení znovu otevřít?
Existuje způsob jak legálně ochráním matku před našimi exekucemi?
Děkuji Vám za odpovědi.
 
Dobrý den. Za dědice ve vlastním slova smyslu považovat jen toho, komu bylo rozhodnutím soudu dědictví potvrzeno nebo kdo se stane nabyvatelem poměrné části dědictví, popřípadě určité hodnoty ze zůstavitelem zanechaného majetku na základě soudem schválené dohody o vypořádání dědictví. Do té doby je nutno osobu ucházející se o dědictví považovat jen za potencionálního dědice, který ještě není nositelem práv a povinností spadajících do dědictví, ale který se jím stane se zpětnou účinností k době zůstavitelovy smrti až na základě výsledku řízení o dědictví. Odmítnutím nebo zřeknutím se dědictví tedy není porušen zákaz nakládání se svým majetkem, protože do pravomocného ukončení dědického řízení nejste dědicem.
 
Dbrý den, moc děkuji za odpovězení mé otázky. PŘEJI HEZKÝ DEN.