Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.168

Od kdy je zahájena exekuce?

Odesláno: 
Otevřeno 2539 x
12 odpovědí
 
Dobrý den,
po jaké době mám čekat, že exekuční řízení nabude právní moci. Zatím mi žádné peníze ani z účtu, ani ze mzdy nebyli strženy a ani nepřišel doporučený dopis o nabytí právní moci. Přijde mi to trochu jako prodlužování řízení. Mohu exekutora informovata a jak, že prostředky jsou deponovány na účtu a ať si je strhne?
 
Dobrý den. Exekuce je zahájena doručením návrhu na nařízení exekuce exekutorovi. Až v jejím průběhu exekutor rozhoduje, jaký způsob zvolí. Pokud tedy došlo k zahájení exekuce a byla Vám doručena výzva k úhradě exekuce, znamená to, že exekuční řízení již běží a Vám běží 30 denní lhůta k úhradě snížených nákladů exekuce. Ke srážkám ze mzdy v této fázi nemusí nutně dojít, rovněž nemusejí být strženy peníze z účtu.
 
30 denní lhůta k úhradě snížených nákladů již proběhla. A stále žádná odezva.
 
Ale exekutor nemá povinnost ihned po uplyutí 30 denní lhůty obstavit mzdu a zablokovat účet.
 
Zablokoval vše hned na začátku řízení, mě jen zaráží, že nekoná, je to divné. Dokonce v exekučním příkazu byla myslím lhůta 15dnů.
 
Pokud již máte obstaven účet, tak exekutor koná.
 
No a může mi někdo říct v jakém časovém rozmezí koná, předpokládáme-li, že chce samozřejmě taky vydělat. Kdo by nechtěl, že.
 
Exekuce pokračuje, dokud není dlužná částka, včetně nákladů exekuce, uhrazena. Žádná doba maximálního trvání není stanovena. Zablokování účtu je možné provádět po dobu 6 měsíců, poté musí být účet odblokován a musí být podán nový příkaz k přikázání pohledávky z účtu. Odměna exekutora není závislá na době trvání exekuce, ale na částce, kterou exekutor vymůže.
 
Dobře tedy, to žádá banku o vydání peněz? A co když se nemohou dohodnou mezi sebou, co já s tím. To během 6měsíců mohu taky našetřit majland. Nezlobte se, ale přijde mi to trochu jako když se honí kočka s myší.
 
Banka sama zašle stženou částku exekutorovi, přičemž provádí srážky jen do výše uvedené v exekučním příkazu.
 
Jestli tomu dobře rozumím, tak nemohu ovlivnit, to co dělají v bance v době blokace na mém účtu s penězi.
   
To asi exekutor moc možností nemá, než čekat, až mu peníze dorazí.