Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.999

Exekuce pro dluhy manžela-zrušeno bezpodílové vlastnictví

Odesláno: 
Otevřeno 1983 x
3 odpovědi
 
Vážení,
je proti mně vedena exekuce (dluhy mého manžela o kterých jsem neměla ani ponětí) již 15let spolu nežijeme, na původní adrese je odhlášen a nyní je nedohledatelný. Od r. 1995 máme soudně zrušeno bezpodílové vlastnictví. Několik měsíců mám obstavené účty a moje finanční situace je již zoufalá. Od února jsem v důchodu, který není nikterak vysoký a i ten mi krátí. Mám nějakou šanci na zrušení ex. příkazu?
Předem děkuji za radu.

P. H.
 
Pokud nejste rozvedeni, je možné exekučně postihnout Váš příjem (důchod) i bankovní účet, a to podle § 262a odst. 2 občanského soudního řádu. Můžete zkusit podat návrh na částečné zastavení exekuce podle § 55 exekučního řádu ve spojení s § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, kde uvedete, že výkon exekuce je nepřípustný, a to z výše uvedených důvodů. Musíte rádně popsat celou situaci a doložit ji co nejpřesvědčivějšími důkazy. Navrhněte přitom zastavení exekuce Vašeho důchodu a účtu.
 
Děkuji za odpověď. Nicméně ještě jeden dotaz - v lednu 2014 jsem podala žádost o rozvod, i když nebyl žádný problém (manžel se vším souhlasil a vzdali jsme se oba odvolání) rozvedli nás až koncem září. Exekuce proti mně je vedena od června 2014. Všechny doklady (věrohodné, úředně ověřené) jsem exekutorovi dodala a jak jsem se na svůj tel. hovor dozvěděla, je prý už spis na soudě. Je stále aktuální ta odpověď, co jsem od Vás dostala nebo je to potřeba řešit jinak? Popřípadě, kam mám návrh poslat - soudu nebo exekutorovi?
Děkuji.

P. H.
 
Odpověď je stále aktuální, jen s tím rozdílem, že od právní moci rozsudku o rozvodu již nelze Váš důchod ani účet exekuovat. Písemný návrh na částečné zastavení exekuce podejte, ovšem do odůvodnění uveďte i to, že jste pravomocně rozvedeni. Po zastavení exekuce máte nárok na vydání všeho, co Vám bylo neoprávněně strženo.