Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.704

Exekuce pro dluhy v SJM po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 1271 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, rád bych požádal o radu vě věci, kdy jsem asi dva roky rozvedený, a v manželství jsme společně s manželkou nadělali spoustu dluhů které všechny skončili v exekuci, exmanželka se odstěhovala do Prahy a pracuje za minimální mzdu, já pracuji v hutním podniku přes dvacet let a všechny exekuce vlastně splácím já sám neboť mám přijatelný příjem, je možné nějakou formou provést majetkové vyrovnání i na společné dluhy v manželství? samozřejmě má finanční situace je momentálně na hranici bídy skrz těch exekucí. Děkuji a s pozdravem Marek T.
 
Dobrý den. Při rozvodu musí být vypořádáno i SJM, včetně závazků. Pokud k vypořádání nedojde do tří let po rozvodu, dělí se tyto závazky stejným dílem. Pokud tedy neuzavřete s manželkou dohodu o vypořádání SJM, bude po třech letech od právní moci rozvodu každý z vás odpovídat za polovinu závazků.
 
děkuji za odpověď, mě jde spíš o to jestli mám nějakou šanci dostat z ex manželky nějakou část finančních prostředků když veškerou část dluhů zaplatím já sám formou exekucí
 
Exekutor si vybere způsob provedení exekuce a pokud exekuční návrh směřuje proti více osobám, může vymáhat dluh po kterékoliv z nich. Vzájemné vypořádání dlužníků, tj. zda některý zaplatil více, probíhá podle zásad o bezdůvodném obohacení. Momentálně zřejmě stále máte závazky v režimu SJM, proto nelze po manželce požadovat, aby Vás zprostila poloviny jejich plnění. Po manželce tedy nic požadovat nemůžete.