Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.698

Splácení exekuce při souběhu exekucí a zabavení mých věcí v bytě dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1959 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
minulý týden navštívil mého otce exekutor. Otec žije sám v nájmu v jiném městě, má už srážky z důchodu, žije z nezabavitelného minima, majetek takřka žádný, dluh vzhledem k výši nesplatitelný, věřitelé jsou v pořadí. Přesto přišel další, a požadoval zaplacení dluhu, oblepil věci. Otec je nemocný, bere léky na psychiku, prý na něj dělali nátlak ať podepíše splátkový kalendář 500 Kč/měsíčně, jinak mu odvezou věci (m. j. i starý mobil) takže podepsal, i když už žije z nezab. minima. Je nějaká možnost bránit se tomuto postupu vydírání? A nepředběhl tento exekutor ty co už jsou v pořadí? Lze podat na postup stížnost, žalobu, a s jakým asi výsledkem?
Otec nemá nic, ani vařič, chtěl jsem mu nějaký koupit, ale když exekutor takto postupuje, lze čekat že i ten mu seberou. Mohu tedy já alespoň koupit mu pár věcí, na své jméno mít doklady o koupi, a tyto věci mu nechat v bezplatném užívání, aniž by je exekutor sebral? Notářský soupis věcí údajně nemusí stačit. Nechci nechat otce skomírat v bídě jen kvůli zákonům této země. Moc děkuji za radu.
 
Dobrý den. Pořadí exekucí je rozhodné pro způsoby provedení exekuce, dlužník však může nad rámec zákonných srážek splácet jakoukoliv částku. Že dlužníkovi po provedení srážek zůstává nezabavitelné minimum tedy neznamená, že dlužník sám nemůže splácet své dluhy. Pokud Váš otec nemůže prokázat, že k podpisu splátkového kalendáře opravdu došlo pod nátlakem, bude jeho stížnost zřejmě bezúspěšná, ovšem samozřejmě stížnost na chování exekutora k Exekutorské komoře ČR podat může. Pokud byste otci bezplatně zapůjčil jakoukoliv věc k užívání, můžete písemně uzavřít smlouvu o výpůjčce. Pokud budete mít k věci doklady o koupi, bude Vaše vlastnictví ve spojení se smlouvou, dostatečně průkazné.
 
Chápu, že z jeho vůle lze domluvit splácení jakékoli, šlo mi o to, zda je takové počínání legální, zda to po něm může někdo požadovat, i když s tím on nesouhlasí. Nemusím dodávat, že nezabavitelné minimum je minimem pro život doslova a do písmene : -/
Děkuji vám mockrát za odpověď.
 
Jedná se o lichvu podle § 1796 občanského zákoníku. Je proto možné podat stížnost na Exekutorskou komoru ČR.
 
Ještě doplnění. Pokud tímto otci vypomůžu, nemůže se pak exekutor obrátit na mě? Není tam nějaká mezera, klička, díky které bych mohl být "nápomocný dlužníkovi" ve splácení jeho pohledávek, a tudíž by se hojili na mně?
A ve spojení s dědictvím, prý nebude možné odmítnout dědictví, pokud se dědic o dotyčného zajímal a staral, tudíž mu automaticky vznikl nárok na dědictví, kterého se pak už nelze zříci? Dost se bojím, abych díky své drobné pomoci nakonec neskončil jako můj otec. Velice děkuji za odpovědi.
 
Není možné Vás exekuovat pro dluhy Vašeho otce. Ani, kdybyste mu posílal peníze na účet, Vás nebude možné postihnout. Dědictví je možné odmítnout vždy, situace, kdy by dědic musel přijmout dědictví, neexistuje.