Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.052

Souběh způsobů provádění exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1266 x
3 odpovědi
 
Jsem po skončeném konkurzu 2010 z předchozího podnikání, který nebyl zcela umořen. Žiji sám v nájmu, mám srážky z důchodu až na minimum. Mám minimální majetek značného stáří k přežití - mikrovlnku, počítač, tiskárnu, mobilní telefon, jízdní kolo. Jiný příjem než důchod snížený o srážky nemám. Navštívil mě exekutor pověřený neuspokojeným věřitelem a olepil mi věci, co mi ještě zbyly. Z peněženky sebral 1000 Kč a nechal 800, -, přestože to je mé nezabavitelné minimum.
Dotazy zní: může mi exekutor chodit olepovat věci, když už mám (doživotně) krácený důchod? Může mě navštívit i když mi konkurz již skončil? Může mi zabavovat i věci které prodejem nepokryjí ani náklady exekuce, vč. hotovosti, která nepřevyšuje 2násobek nezabavitelného minima? Mohu se nějak bránit, např. zastavením exekuce z důvodu nemajetnosti? Dluhy bych zaplatil, ale jsou příliš velké (penále) a do konce života to nezvládnu, oddlužení nepřichází v úvahu.
Jaké mám vyhlídky z hlediska dalšího přežití, mám stále očekávat návštěvy exekutorů?
Moc děkuji za odpověď.
 
Podle zákona o konkursu a vyrovnání nezanikaly neuspokojené části pohledávek, proto je možné i po zrušení konkursu vést výkon rozhodnutí pro tyto neuspokojené pohledávky. Vámi vyjmenované věci - mikrovlnka, počítač, tiskárna, mobilní telefon, jízdní kolo, nelze považovat za obvyklé vybavení domácnosti. Jejich prodeji v dražbě tedy nic nebrání. Zabavení hotovosti však nemá oporu v zákoně, jak správně uvádíte, hotovost lze zabavit pouze ve výši přesahující dvojnásobek životního minima. Proto podejte návrh na vyškrtnutí zabavené hotovosti ze soupisu movitých věcí. Obecně je možné a obvyklé, že exekuce probíhá více způsoby najednou, není proto pochybením, když vedle exekuce důchodu došlo k exekuci movitých věcí, obzvláště v situaci, kdy je výše dluhů natolik vysoká, že nelze očekávat jejich uspokojení jedním ze zvolených způsobů.
 
Je tedy možné žádat, i kvůli neschopnosti ze zkráceného důchodu splácet další dluhy, a že věci zabavené mají cenu blízkou nule, požádat o zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti? Bude to jako podmínka stačit? A kdo o tom rozhoduje, sám exekutor nebo jiný orgán? Lze se v případě odmítnutí dovolat na Soud? Děkuji moc.
 
O zastavení exekuce můžete požádat, návrh však musí být řádně odůvodněn a doložen listinnými důkazy. Vámi uváděný důvod je uveden v občanském soudním řádu jako § 268 odst. 1 písm. e) průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů. Návrh se podává k exekutorovi a pokud oprávněný, tj. ten kdo exekuci navrhl, nebude se zastavením exekuce souhlasit. Bude návrh předán exekučnímu soudu, jehož rozhodnutí bude konečné.