Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.219

Jak se dozvím, z jakého titulu byla nařízena exekuce?

Odesláno: 
Otevřeno 2147 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, partner má exekuci za nezapalcené jízdné v MHD. Pokuta za jízdné činí 950, - + náklady na exekutora jsou cca 8.000,- + odměna vymahačské firmě (která pohledávku odkoupila od DP) ve výši 10.000,-. Po telefonickém rozhovoru mu byl navrhnut splátkový kalendář, ale neobdržel žádné písemné podklady. Po urgenci mu bylo zděleno, že žádné podklady nezašlou poštou a ani formou e-mailu, dokud prý nezaplatí první splátku. Partner nemá žádný podklad k platbě, za co pokuta vznikla apod. - vůbec nic. Je tento postup správný? Máme částku uhradit, ikdyž přesně nevíme za co, ze kdy a přesně kolik?
Dále by mě zajímalo, jestli bysme se mohli odvolat proti poplatku pro vymahačskou firmu - proč jí máme platit odměnu 10.000,- když defakto nic neudělala. Celou pohledávku předala exekutorovi.
Děkuji za odpověď. S pozdravem K. M.
 
Dobrý den. Váš partner musel obdržet předexekuční výzvu a exekuční příkaz. Tyto jsou zasílány na adresu trvalého bydliště. Ještě dříve musel být odsouzen k zaplacení uvedených částek, neboť bez soudu nelze exekuci nařídit. Podklady by tedy měl mít k dispozici. Nyní může navštívit exekutorský úřad a nahlédnout do svého spisu, z něhož zjistí, jaký rozsudek je podkladem pro nařízení exekuce. Částka 10.000,- Kč byla řešena v soudním řízení, nyní je již pravomocně přisouzena a jedinou možností jejího snížení je prominutí ze strany věřitele, na které ovšem není právní nárok.
 
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď! Když nahlédnu do centrální evidence exekucí, tak je tam uvedena adresa na které kdysi bydlel, ale neměl tam trvalé bydliště. To má na Slovensku u rodičů. Rodiče nám potvrdili, že, že žádný dopis nepřišel. Po telefonu nám bylo zděleno číslo účtu - máme to tedy brát jako podklad? Když mu stanovili splátkový kalendář může i přesto uhradit celou částku na jednou? Děkuji, K. M.
 
Dobrý den. Pokud je uvedená adresa odlišná od trvalého bydliště, jedná se o adresu, která byla v minulosti nahlášena jako adresa pro doručování, případně se jedná o adresu přechodného pobytu podle zákona č. 326/1999 Sb. , o pobytu cizinců na území ČR. Zřejmě byla veškerá korespondence směřována na tuto adresu. Jestliže Vám bylo exekutorským úřadem sděleno číslo účtu, můžete natento účet částku zaplatit. Přesto však doporučuji nahlédnout do spisu. Pokud byl splátkový kalendář sjednán pouze ústně, nevidím překážku, proč by nebylo možné částku splatit najednou.