Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.190

Exekuce uhrazených alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 1305 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
od bývalé partnerky mi byla dána exekuce a je to vedené jako srážky se mzdy. Ja jsem k soudu poslal odvolání s tím, že alimenty mám zaplacené a nad rámec výživného kdy mi matka odmítla převzít alimenty jsem doložil lístky co po mě chtěla koupit, ale ted se k tomu nepřizná takže bych měl mít dluh tři měsíce. i přesto, že mi strhávají částku dále platím složenkou, aby snad nějaký dluh nevznikl. chtěl bych se zeptat co mám dělat aby mi už tento měsíc částku žadnou nestrhli jelikož mi to přinese existeční problémy a jak mám vyřešit to placení alimentů, když jsem se dozvěděl že řádné alimenty v měsíci mi strhává práce a já je v ten daný měsíc platím složenkou. A jak zabránit aby se toto už nesmělo opakovat, jelikož jsem se strhávání s platu dozvěděl až když mi to strhli, až na to týden přišlo od soudu proč mi to vlastně strhávají což mi přijde jako docela pozdní oznámení. kort když mám vše zaplacené, takže matka uvádí nepravdivé informace.
Moc děkuji za odpověd
 
Dobrý den. Při nařízení exekuce je přezkoumávána pouze oprávněnost nároku, tj. existence pravomocného a vykonatelného exekučního titulu. Presumuje se správnost údajů uvedených v návrhu. Pokud je tedy podán exekuční návrh, aniž by dluh opravdu existoval, jedná se o šikanózní výkon práva. Jestliže jste řádně platil alimenty, avšak přesto byla k jejich vymožení nařízena exekuce, musíte se obrátit na exekutorský úřad, který exekuci vede, s návrhem na zastavení exekuce, který odůvodníte tím, že jste řádně platil a doložíte to kopiemi potvrzení o zaplacení alimentů. Jestliže byly alimenty vymoženy, avšak současně jste je zaplatil, máte nárok na vrácení zaplacené částky a to proti osobě, která se na Váš úkor obohatila, tedy proti Vašemu dítěti, protože matka je v tomto případě pouze zákonný zástupce a správce jmění dítěte. Pokud jste opravdu nic nedlužil došlo k podání exekučního návrhu, nemá exekutor nárok na úhradu nákladů řízení.
 
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Bývalá partnerka to podala přes soud, který se semnou v tomto odmítá bavit a furt mi jen říkají, že musí počkat na pani soudkyni a na vyjádření matky. o tom že to mělo nějaký exekuční titul od soudu jsem opět vůbec nevěděl. a mám tedy podat nějaký navrh na vrácení těch alimentů co jsem platil a oni mi to ještě strhávali exekučně vždyt to přeci musí tedy pani soudkyně vidět že je to placené dvakrát?
 
Dobrý den. Exekučním titulem je rozsudek, kterým Vám byla uložena povinnost platit alimenty. Nejprve musí být zastavena exekuce jako neoprávněná. Poté samozřejmě můžete požádat o vrácení neoprávněně exekuované částky.