Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.632

Souběh exekuce a oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 1909 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

obracím se na Vás jako mzdová účetní zaměstnavatele, jehož nový zaměstnanec má v insolvenčním řízení povoleno oddlužení. Z jeho mzdy jsme tedy povinni zasílat na účet insolvenčního správce srážky ve stejné výši, jako by se jednalo o přednostní výkon rozhodnutí. O schváleném oddlužení jsme věděli při nástupu tohoto zaměstnance do pracovního poměru a srážky jsme předepsaným způsobem prováděli.
Nyní však přišlo Usnesení soudního exekutora, kde se oznamuje, že proti povinnému je vedena exekuce (která nabyla právní moci již v minulosti, tj. před schválením oddlužení), a že jsme jako nový plátce mzdy povinni pokračovat ve srážkách ze mzdy povinného. Rozhodné datum pro určení pořadí exekucí je podle něj datum doručení exekučního příkazu prvnímu plátci mzdy, tedy již rok 2009. Podotýkám, že věřitel, v jehož prospěch je exekuce prováděna, nebyl zapsán do seznamu pohledávek v insolvenčním řízení, jedná se o nepřednostní pohledávku.
Jak tedy správně postupovat? Má odcházet pouze jedna srážka ze mzdy dlužníka insolvenčnímu správci? Nebo budeme provádět srážku na exekuci a na oddlužení současně, přičemž použijeme třetinu zbytku čisté mzdy (po odečtu nezabavitelných částek) na exekuci a druhou třetinu + částku zabavitelnou bez omezení na insolvenci?

Děkuji předem za radu.
 
Dobrý den. Podle § 109 odst. 1 písm. c) insolvenčního zákona exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit nebo zahájit, nelze ji však provést. Zahájením insolvenčního řízení tedy dojde k pozastavení exekučních řízení. Tato řízení se automaticky neukončují, nelze v nich však zpeněžovat majetek ani uspokojovat pohledávky. Insolvenční řízení má přednost. Proto neprovádějte srážky pro exekutora a naopak o tomto jednání informujte insolvenčního správce.