Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.876

Exekuce OSVČ

Odesláno: 
Otevřeno 4328 x
3 odpovědi
 
Rodiče se trápili s exekucemi, a aby se jich zbavili, souhlasila jsem, že si vezmou na mě půjčku, kterou se zbaví svých problémů. Konkrétně se jedná o dvě půjčky v celkové výši cca 1.000.000, - s měsíční splátkou 2x 9.500,-. Je na moje jméno, byli jsme domluveni, že si je budou sami splácet. Takto to cca rok fungovalo, než otci naskočila další exekuce na plat (vzpomněli si na nějaké úroky atd.). Má ještě splatit cca 150.000,-. Nemají tedy nyní z čeho platit tu "moji" velkou půjčku a já nejsem schopna sama tak velké splátky za ně uplatit. Jednání o snížení splátek, prodloužení úvěrů, odklady, vše již proběhlo negativně. S věřitelem jsme se nejdřív dohodli na polovičních splátkách, ale nyní se dostávám do situace, kdy tyto dluhy (oboje Cetelem) začnou po mně chtít exekučně. Matka má příjem pouze z přivýdělku v obchodu.

Dotaz tedy zní, jaké mám možnosti?
Pracuji jako OSVČ a bydlím u přítele, kde nemám trvalé bydliště.
a) je možné převést dluh na rodiče?
b) pokud bych zkusila oddlužení, sepíši s rodiči papír o jejich závazku ke mně, bude to fungovat tak, že já dlužím 1.000.000, - Cetelemu a oni tuto částku mě, tak se bude tato pohledávka požadovat rovnou po nich a mě na peníze sahat nebudou?
c) pokud to dojde k exekuci, jak to funguje u mě jako u OSVČ, když nemám mzdu u zaměstnavatele jako zaměstnanec? Mohou zabavit majetek, který se vztahuje k podnikání? (vybavení dílny, laboratoře)
d) v případě exekuce a zablokování účtu nabízí se mi řešit to tak, že si platby od odběratelů nechám zasílat na účet přítele, který nepoužívá a k penězům se tedy nemají jak dostat, uvažuji správně?
 
A) Ne. Rodiče mohou převzít Váš dluh, ovšem pouze se souhlasem věřitele. Pochybuji, že by věřitel svěřil k převzetí dluhu osobou, která je v exekuci a v minulosti na ni již byla řada exekucí nařízena.
B) Základní podmínkou oddlužení je mnohost věřitelů. Pokud máte obě půjčky u jednoho věřitele, není splněna tato podmínka a nelze tedy oddlužení využít.
C) Pokud nejste zaměstnanec, je možné exekučně postihnout celý Váš příjem z podnikání, tj. neexistuje obdoba nezabavitelné částky mzdy. Věci, které nezbytně nutně potřebujete k výkonu podnikatelské činnosti nelze zabavit.
D) Tímto jednáním by byla naplněna skutková podstata trestného činu poškození věřitele, za který je možno uložit trest odnětí svobody až na dva roky a zákaz činnosti.
 
Děkuji za odpověď. Doplním:

B) mám ještě svoji vlastní menší půjčku, kterou si zatím splácím bez problému a dále hypotéku na byt, kterou taky platím, to zvládám, jen ne k tomu ještě navíc ty rodiče… Mohla by to tedy být cesta?

C) mé podnikání vyžaduje každoměsíční finanční vstupy, nákup materiálu, PHM, pronájem pracovní místnosti apod. V případě zabavení celého přijmu (obratu) nebudu mít na vstupy do dalšího měsíce a jedno takové zabavení by pro mně znamenalo okamžité ukončení činnosti = žádný příjem => věřitel už by neměl z čeho brát a zároveň ani já z čeho žít…

D) když to udělám tak, že si nechám přijmy zasílat jinam, jak jsem psala, vezmu si z toho na provoz podnikání, co potřebuji k přežití a zbytek bych poslala na blokovaný účet (tedy bych stále aspoň něco se snažila splácet) je stále naplněna ona podstata? Jedině tímto způsobem bych dokázala něco splácet a zároveň přežívat, jinak vzhledem k bodu C) to nemá jiné východisko…
 
B) Další podmínkou je, že jsou všechny závazky nejméně 30 dnů po splatnosti a nejste schopna je nadále splácet. Pokud tedy bez problémů ostatní půjčky platíte, nelze oddlužení využít.
C) Jedná se o tzv. exekuci jiné pohledávky, kterou lze postihnout celou bez jakéhokoliv omezení.
D) Kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení svého věřitele tím, že. zatají. byť i jen část svého majetku… Pokud si necháte pohledávky vyplácet na účet jiné osoby, který tedy nelze exekučně postihnout, je naplněna skutková podstata trestného činu.