Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.286

Exekuce nebo návrh na insolvenční řízení?

Odesláno: 
Otevřeno 1613 x
5 odpovědí
 
Dobrý den mám exekuční titul, platební rozkaz z 10/2013, tento dlužník respektoval jen z 50% a zbytek odmítá zaplatit, mám kontakt na další dva věřitele. Je pro mě výhodnější uplatnit nárok přes exekuční soud nebo dát návrh na insolvenční řízení?

Děkuji

Fröhlich
 
Dobrý den. V exekuci může být Vaše pohledávka uspokojena až do výše 100%, ale také 0%, v insolvenčním řízení při schválení oddlužení (osobního bankrotu) min. 30%. Míru uspokojení v exekučním řízení však nikdy nelze dopředu odhadnout.
 
Děkuji, za odpověď zapoměl jsem poznamenat, že dlužník je fungující firma která v současné době není v insolvenčním řízení, má statisícové obraty a mně dluží 15000, -
 
Pokud je dlužníkem firma, nebude insolvence řešena formou osobního bankrotu, ale konkurzem nebo reorganizací. Pokud však uvádíte, že má firma vysoký obrat, není splněna základní podmínka pro zahájení insolvenčního řízení, tedy že dlužník není schopen plnit své závazky.
 
Dlužník postupuje tak, že pro své aktivity využívá kapitál svých věřitelů, domníval jsem se že pokud jsme 3 věřitelé s platnými exekučními tituly tak to stačí, nebo to že firma sice je schopna ale jenom tak nečiní je překážkou?
Není pro mě podání návrhu na exekuci za této situace výhodnější?
 
K zahájení insolvenčního řízení nepotřebujete exekuční titul, jedná se o dva rozdílné typy řízení. Pokud je firma schopná závazky uhradit, pak by tak nejspíš po podání insolvenčního návrhu učinila. Je ovšem otázkou, zda by uhradila všechny závazky, nebo jen některé z nich, aby se zbavila mnohosti věřitelů a insolvenční návrh by pak byl zamítnut. Jestli bude pohledávka vymožena spíše v insolvenčním nebo exekučním řízení a v jaké výši, nikdy nelze říci dopředu, protože každý případ je jedinečný.