Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.960

Exekuce z EU

Odesláno: 
Otevřeno 1438 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracoval jsem 3 měsíce v Británii, kde jsem si pronajímal byt. Bohužel jsem však podepsal poměrně nevýhodnou smlouvu, na základě které by nyní po opuštění bytu mohl majitel vymáhat další peníze za předčasné skončení pronájmu, případně za smyšlené poškození vybavení bytu, protože nemám žádný doklad, že jsem byt odevzdal v pořádku.
Může majitel tyto částky vymáhat, když žiji v ČR a může poslat exekutora na můj majetek? Případně jak je to pro něj obtížné a jak se proti tomu mohu bránit?
Díky, D.
 
Dobrý den. Velká Británie, jako člen EU, uplatňuje nařízení Brusel I. , o výkonu rozhodnutí ve věcech občanských a obchodních, jakož i nařízení č. 805/2004 o evropském exekučním titulu. Možnost, že Váš věřitel získá exekuční titul ve Velké Británii a následně jej za pomoci nařízení Brusel I. uplatní v ČR nebo získá evropský exekuční titul a následně jej uplatní v ČR tedy existuje. Každá možnost má svá procesní specifika, přičemž jedinou Vaší možnou obranou je aktivní účast v případném soudním řízení ve Velké Británii.