Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.921

Exekuce po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 1946 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
dostala jsem exekuci na účet od VZP, kde dlužník je bývalý manžel, který je OSVĆ. Dluh vznikl za trvání
manželství. Zajímalo by mě, je-li tato exekuce oprávněná a zda se mohu nějak bránit.
Ještě bych ráda věděla, jak je to s dluhy z podnikání, které vznikly za dobu trvání manželství-VZP, OSSZ, soukromé půjčky-po rozvodu. Mohou-li to exekutoři vymáhat po mě.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Při rozvodu jste si museli vyrovnat majetek i závazky, a to do 3 let. Pokud jste si vyrovnali závazky a Vy jste žádné nepřevzala, je exekuce neoprávněná. Totéž platí ohledně dluhů vzniklých za trvání manželství. Jakékoliv dluhy vzniklé po rozvodu již nabývá každý z manželů sám za sebe, tj. nelze po Vás vymáhat dluhy bývalého manžela, které vznikly po majetkovém vyrovnání.
 
Děkuji,
majetek jsme si vyrovnali, neměli jsme žádné společné závazky, finance a nemovitosti. Rozdělili jsme si jen zařízení. O dluhách nebyla ve vyrovnání zmínka. Exekuce byla vydána před právoplatným rozsudkem o rozvodu. Nevím, na co exekutor má nárok a jsem-li zodpovědná i za dluhy z podnikání.
Děkuji
 
Jestliže byla exekuce zahájena před pravomocným ukončením rozvodu, byla zahájena oprávněně. Nyní však již nejste manželé a je ji proto možné vést pouze do poloviny výše dluhu, neboť jestliže jste si nevyrovnali závazky, platí ohledně nich fikce, podle které jste zodpovědní každý za jednu polovinu. Dluhy, které vznikly manželovi po rozvodu, po Vás již nelze vymáhat.
 
Děkuji za odpověď,
ve smlouvě o úpravě majetkových poměrů je napsáno, že jsme neměli zádné společné dluhy náležející do SJM.
Jde mi o dluhy, které bývalý manžel má jako
OSVČ a soukr. půjčky, o kterých jsem nevěděla.
Děkuji
 
Pokud jste o dluzích manžela nevěděla, avšak vznikly za trvání manželství a jednotlivě nepřesahují míru přiměřenou vašim majetkovým poměrům za trvání manželství, spadají tyto dluhy do SJM. Smluvně není možné tyto závazky anulovat. Toto se týká i dluhů nabytých jako OSVČ. Pokud byste se chtěla těchto dluhů zprostit, musíte prokázat opak, což by bylo možné Vámi uváděnou dohodou. Pokud však již probíhá exekuce, bude muset nárok uplatnit u toho, kdo exekuci provádí a pokud návrhu nevyhoví, budete se muset obrátit na soud.