Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.504

Exekuce majetku půjčeného od kamaráda - ochrání ho čestné prohlášení?

Odesláno: 
Otevřeno 1562 x
1 odpověď
 
Dobrý den, na bratra, který u nás 25 let nebydlí a nemá u nás žádný majetek, byly uděleny 2 exekuce, resp. o 2 víme. My (já sestra, ani rodiče) jsme nikdy nic nedlužili. Jak jsem se zde dozvěděla, mohou k nám přijít a provést mobiliární exekuci.

Mám následujcí dotazy:
1. Mám počítač, který mi půjčil kamárád, napsal mi čestné prohlášení, že je jeho a že mi ho pouze půjčil, což je pravda. Stačí to k tomu, aby mi ho případně nevzali? Nebo je nutné to čestné prohlášení mít třeba notářsky ověřené, pokud se to tedy vůbec dělá.
2. Pokud by proběhla exekuce v době naší nepřítomnosti a zabavili mi ho, lze třeba druhý den to čestné prohlášení přinést a vydají mi můj PC ihned? Když pominu to, že nic nedlužím, tak počítač potřebuji akutálně k hledání nové práce.
3. Myslíte, že je šance, že dojde ke změně legislativy, aby byli chráněni lidé, kteří nic nedluží? Z pozice laika je pro mě naprosto nepochopitelné, jak nám mohou zabavit majetek, když jsme nikdy nedlužili ani korunu. Je to naprostá bezmoc, bratr se bohužel "nevyvedl" a exekuce budou rozhodně i do budoucna. Na všechno paragon se jménem nemáme. Ono i případ, kdy na nějakou věc paragon máme, tak jak je vůbec možné, že nám tu věc mohou odnést (bez ohledu na to, že nám tu věc vrátí). Rodiče to už odnášejí zdravotně.

Předem moc děkuji za odpověď!!
 
Dobrý den. 1. Čestné prohlášení by mělo stačit, navíc jsou v počítači jistě naistalovány programy kde bude prokazatelně držitelem licenčních oprávnění Váš kamarád. 2. Pokud nebudete přítomna soupisu movitých věcí, budete muset podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. I když byste jej na exekutorský úřad přinesla osobně, nebude Vám počítač vydán ihned. Exekutor má na rozhodnutí 15 dnů. 3. Momentálně je připravována legislativní změna, která má uchránit manžela před exekucí pro dluhy druhého manžela z doby před uzavřením manželství. Legislativní proces není jednoduchý, ani nemůže navždy vyřešit všechny problémy.