Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.653

Kdy lze přikročit k mobiliární exekuci

Odesláno: 
Otevřeno 1491 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, chci se zeptat kdy je možné zahájit exekuci majetku. Pracuji na benzínové pumpě a už mám asi 3 nebo 4 exekuce na plat, a je tu i exekuce na jeden malý pozemek. Jedna se splácí a další jsou v pořadí. Nějaké půjčky splácím i z platu co mi nechají. Chci se zeptat, že když pořád splácím a aktivně jednám s lidmi kterým dlužím, je možné aby mi přišla i exekuce na majetek? Nebo kdy se exekuce dostane do bodu zabavení majetku? Děkuji za opdověď
 
Dobrý den. Skutečnost, že splácíte dluh, neznamená, že není možné zahájit exekuci. Navíc v případě, že máte několi exekucí na plat a máte exekuci i na nemovitost ve Vašem vlastnictví, je pravděpodobné, že bude přikročeno i k dalším způsobům provedení exekuce za účelem vymožení pohledávky. Od okamžiku zahájení exekuce je její vedení v rukách exekutora a pokud tedy jednáte s lidmi, kterým dlužíte, musíte si uvědomit, že o provedení mobiliární exekuce nerozhodují oni, ale exekutor.
 
Dobrý den, děkuji za brzkou odpověď.
V původní otázce jsem myslela vybavení bytu (např. TV, skříně, stůl, sedací soupravu.). Má to i vliv na Vaši odpověď? Myslela jsem, že k zabavení vybavení bytu dochází až když nejsou jiné možnosti zabavení (a to ani z platu).

Dále by mě zajímalo pokud mi můžete říct, jestli je exekutor povinen oznámit svou návštěvu v bytě nebo jestli povinen není a záleží to jenom na daném exekutorovi pokud se ozve.

Ještě mě zajímá jak exekutor označí zabavené auto pokud to auto slouží i k pracovním účelům.

Děkuji mnohokrát velmi mi pomáháte
 
Dobrý den. TV a sedací souprava jsou věci, které je možné exekuovat, neboť nespadají do pojmu obvyklé vybavení domácnosti. Je pravdou, že k zabavení movitých věcí dochází většinou až v případě, kdy nejsou jiné možnosti provedení exekuce, ale jestli je na Vás nařízeno více exekucí a nelze očekávat, že budou v dohledné době uspokojeny, lze provedení mobiliární exekuce očekávat. Usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí (exekuce) prodejem movitých věcí se doručí až při provádění výkonu, ovšem není-li při provádění výkonu povinný přítomen, doručí se mu usnesení spolu s vyrozuměním o tom, že byl proveden soupis a které věci byly sepsány. Exekutor tedy není povinen návštěvu v bytě předem ohlásit. Označení proběhne tzv. polepením, pokud automobil prokazatelně potřebujete k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny, nedojde k zabavení a tedy ani k označení.
 
Dobrý den, ještě mám jednu otázku. Když mám exekuci na auto a na plat přišlo mi poštou oznámení že o srážkách z platu a o tom že s autem nesmím udělat nic co by snížilo jeho hodnotu. Jak je to s majetkem v domácnosti taky mi přijde oznámení poštou o tom že mám exekuci na vybavení bytu a nebo ho přinese exekutor až přijde ty věci oblepit? Děkuji
 
Dobrý den. Při exekuci movitých věcí bude toto oznámení předáno při provádění soupisu, pokud nebudete soupisu přítomna, bude doručeno následně.