Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.592

Exekuce pro dluhy bývalého manžela

Odesláno: 
Otevřeno 1271 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem právoplatně rozvedena a bývalý manžel čelí exdekucím od VZP pro neplacení pojištění jako OSVČ.
Přišel mi exekuční příkaz na účet. Mám možnost se do 15 dnů odvolat, ale nevím jak bych měla odvolání správně formulovat.
Děkuji
 
Dobrý den. V odvolání musíte uvést formální náležitosti, tj. komu jej podáváte, kdy Vám byl exekuční příkaz doručen, jeho č. j. , nezapomeňte uvést své r. č. a adresu trvalého pobytu. Po materiální stránce musíte uvést, že exekuce je nepřípustná, neboť je vedena na osobu odlišnou od Vás, kdy bylo manželství rozvedeno, jakým soudem, kdy nabyl rozsudek právní moci a přiložte ověřenou kopii rozsudku o rozvodu manželství. Dále uveďte, že požadujete zastavení exekuce účtu č.. , vedeného u.
 
Děkuji za odpověĎ,
ta exekuce byla započata v trvání manželství. Nemá tato skutečnost vliv na exekuci? Exekutor dodává, jestli jsem pohledávku z účtu nabyla jako substituční jmění, a zda mám právo s ní volně nakládat. Nevím, zda by jim stačila kopie právoplatného rozsudku
Děkuji
 
Právní mocí rozsudku o rozvodu manželství přestáváte být účastníkem řízení. Exekuci by bylo možné vést pouze v případě, že jste pohledávku, pro kterou je vedena, v rozvrhovém usnesení alespoň částečně pevzala na sebe. Kopie rozsudku musí být ověřená. Substituční jmění je záležitost dědického řízení a jedná se tedy o předpřipravenou část exekučního příkazu, která je vždy ve všech případech stejná.