Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.980

Exekuce pro dluhy manžela z doby před uzavřením manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1665 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych se optat či požádat o radu.
Má moc dobrá známá je v dosti nepříjemné situaci, do které se nedostala svou vinou (pokud není vina to že se vdala). Manžel ji zapřel dluh, nehradil vůbec nic a nyní na ni přišla exekuce. Nejdříve ji vybral exekutor veškeré úspory (učet, stav. spoření atd.) a nyní musí za manžela platit dluh který není malý. Aby toho nebylo málo, tak ji oznámil již dříve, že ji čeká možná další exekuce, protože neplatí další pohledávku. Tak platí pohledávku a již jednu exekuci. No a jelikož není všemu konec, tak dnes, tj. 18.9.2014, ji oznámil, že bud mu pomůže s placením další pohledávky nebo může opět očekávat další exekuci. Ona již zařizuje rozvod avšak než toto proběhne, tak je dosti možné, že ji tak zadluží, že si bude moci "hodit mašli".
Nyní pár faktů. Ona je na mateřské, pobírá mateřskou (složenkou) cca 7000kc. Díky manželovi a úžasným novelám zákona již přišla o cca 200000kc které měla našetřené pro svého syna. Nyní platí cca 9000kc (exekuce+pohledávka). Logicky vyplývá že musí ještě chodit do práce. Nyní bude muset platit další pohledávku, aby nepřišla její rodina o majetek, neb má u rodičů trvalé bydliště. Té dívce je pouze 21 let, takže úžasný start do života.
Nyní její manžel: Trvalý pobyt má na bytě, který již prodal, současný majitelé mají potvrzený veškerý majitek jako že je jejich.
Pracovní smlouvu má na výdělek 3500kč (nedosahne ani na život. minimum). Ostatní příjem ma daný smlouvou brigádníka cca 15000kč (na to exekuce nemůže).

Závěr: Vdala se, měla úspory, nemá žádný úvěr, ale má manžela. Je ji 21 let, je na mateřské, rozvod je delší časová záležitost, manžel ji nedává ani korunu. Ona musí živit sebe a dítě z mateřský, platit podnájem, neb ani na ten ji nepřispěje, a nyní zatím jednu exekuci+jednu možná již dvě manželovi pohledávky a třetí ji byla oznámena.
Můžete mi prosím poradit jak z této situace ven a pokud možno i se zbavit těchto výdajů které si nadělal někdo jiný? Ta dívka je již na pokraji svých sil. Bojí se cokoliv udělat, aby se ji manžel zase takto nepomstil.
Zničil ji a jejímu potomku život a přitom nemůže být legálně tato škodná odstřelena.
Omlouvám se, ale tato nespravedlnost mne jen přesvedčila o tom, že svatba je peklo a žít v ČR ještě větší.

Předem děkuji za informace.
David
 
Dobrý den. Předpokládám, že dotyčná měla uzavřenou smlouvu o stavebním spoření ještě před uzavřením manželství. Pak by se jednalo o její výlučný majetek, který s ohledem na § 262a odst. 2 občanského soudního řádu podléhá exekuci pouze pro dluhy v SJM. Jelikož uvádíte, že dluhy existovaly již v době před uzavřením manželství. Proto exekutor pochybil, neboť stavební spoření nemělo být exekuováno. Lze se proto obrátit na Ministerstvo spravedlnosti ČR s žádostí o náhradu škody podle zákona č. 82/1998 Sb. , přičemž je nutno vyčíslit výši škody (včetně částek státní podpory, které by byly v budoucnu vyplaceny a úroků) a tuto škodu doložit, plus specifikovat jak vznikla (který exekutor se dopustil jakého škodného jednání). V ostatním se bohužel s ohledem na současnou právní úpravu nedá nic dělat.