Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.656

Exekuce i přes zrušení BSM (SJM) soudem

Odesláno: 
Otevřeno 1817 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
s manželem máme již více jak 15 let soudně zrušeno bezpodílové spoluvlastnictví manželů. Na základě doporučení mojí advokátky jsem si vždy na účtenku, nebo paragon napsala svoje jméno a podepsala, když jsem si něco koupila. Nyní ale přišel exekutor - exekuce je vedena na mažela (v době když jsem nebyla doma) a odnesl si věci: TV, tablet atp. Poslala jsem mu paragony o koupi s mým podpisem, ale on to odmítl, že jsem si to mohla podepsat dodatečně!! Chci se zeptat, jak se mám chránit, jak si mám věci označit, že jsou moje? Koupila jsem si tablet v Kauflandu, kde mi dali jen účtenku - fakturu na moje jméno mi nenapíšou! A věci jsem si koupila zhruba před 2-3 lety, tzn. v době, kdy již několik let jsme s manželem majetkově vypořádání.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. Pro účely exekuce se nepřihlíží k vypořádání nebo zrušení BSM (SJM). Pokud dluh, pro který je vedena exekuce, vznikl za trvání manželství, spadá tento dluh do BSM (SJM). Uvedené věci lze proto exekučně postihnout podle § 262a občanského soudního řádu.
 
Dobrý den,
děkuji za odpověď, ale asi jsem se špatně vyjádřila. BSM jsme si zrušili v roce 1998 kdy manžel začal podnikat a já jsem chtěla ochránít sebe a děti od případných problémů. Manžel pak normálně podnikal cca 12 let, ale v rove 2010 se dostal do potíží, které vyústili v exekuci na manžela. Exekutor mi krom TV a tabletu zabavil i lednici a pračku, ale tyto věci jsem měla na fakturu (fakturu mi vystavila firma, která mi v roce 2007 přestavovala kuchyň přímo na moje jméno), tak tyto věci mi exekutor vrátil. Odmítl mi ale vrátit věci na které jsem měla jen účtenky a paragony (vše jsem měla řádně podepsané se svým jménem). Tak ještě jednou opakuji svůj dotaz: jak se mám chránit, jak si mám věci označit, že jsou moje, když mi obchod vystaví jen paragon. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. Vlastnictví lze prokázat řadou způsobů. Vedle účtenky též svědeckou výpovědí nebo výpisem z účtu, pokud platíte kartou.