Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.188

Exekuce na spolumajitele nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1197 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.

Jsem spolumajitelkou nemovitosti současně se svojí matkou a sestrou, na kterou byla, díky dluhům sestry, uvržena exekuce. Matka její dluh splácí. Je možné, aby nám sestra, po úplném splacení dluhu, předala svou část darovací smlouvou? Nebude to zpětně nějak napadnutelné? A jak se případně chránit před další exekucí v průběhu přepisu?
Děkuji.
 
Dobrý den. Do skončení exekuce nesmí povinný nakládat se svým majetkem. Uvádíte ovšem, že exekuce byla uvalena na matku pro dluhy sestry. Pokud tedy na sestru není uvalena exekuce, může Vám svůj spoluvlastnický podíl darovat již nyní. Napadnutelný tento postup být může, a to podle principu nepaltnosti právních jednání. Jak se chránit před exekucí nemovitosti? V průběhu vkladového řízení nijak.
 
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Špatně jsem ale svůj dotaz formulovala, exekuce byla uvalena na sestru, respektive na její podíl tj. 1/6 nemovitosti. Matka je tou, jež dluh splácí. Je možné po jeho splacení tedy majetek převést na jednu z nás anebo je lepší domluvit se s exekutorem nyní a snažit se od něj podíl odkoupit? Výše dluhu není již tak vysoká a mám dojem, že se aktuálně jedná 'jen' o pár tisíc.
 
Dobrý den. Jelikož po uhrazení dluhu zůstane nemovitost majetkem sestry, bude lepší již nyní podíl od exekutora odkoupit.