Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.766

Exekuce nařízena pro vyšší částku - lze ji zastavit?

Odesláno: 
Otevřeno 1494 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, rád bych se zeptal. Jaký je správný postup, pokud mám exekuci na dlužnou částku z VZP a následně po schůzce s pracovníkem VZP mi bylo přiznáno, že se stala chyba a tato částka je cca. o 70% nižší, tudíž naprosto odlišná. Rád bych věděl, jestli to je důvod k ukončení exekuce a jestli mi VZP před zahájením exekučního řízení má za povinnost poslat opravený výměr dlužné částky. Mockrát děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. Pokud byla dlužná částka o 70% nižší, nejedná se o důvod pro zastavení exekuce, ale pro částečné zastavení exekuce. Exekuce byla nařízena oprávněně, ovšem pro vyšší částku. Samozřejmě, že pokud by byla chyba odhalena ještě před zahájením exekučního řízení, měla by Vám VZP zaslat opravený výměr dlužné částky.
 
Děkuji za odpověď.
rád bych se ještě zeptal, jak je možné, že mi exekutor obstavil účet, když jsem v insolvenčním řízení, které stále nebylo uzavřeno.
S přáním hezkého dne
x
 
Po dobu insolvenčního řízení lze exekuci nařídit, nelze ji však provést. Je tedy možné zahájit exekuční řízení, případně zajišťovat majetek, ovšem insolvence má přednost, tj. je možné obstavit účet, peníze však nelze zaslat exekutorovi.
 
Děkuji, jestli to chápu, tak mi exekutor nemůže sebrat veškeré peníze z účtu, pokud jsem v insovenčním řízení? Po požádání o pozastavení exekuce z důvodu chyby ze strany VZP o výši dlužné částky, by mi měl být účet znovu obnoven a peníze zpět vráceny.
 
Exekutor Vám v průběhu insolvenčního řízení nesmí nic zabavit. Po podání žádosti o částečné zastavení exekuce však nedojde k automatickému odblokování účtu. Uvádíte, že pohledávka byla ze 70% neoprávněná, nikoliv ze 100%. Exekuce je proto nařízena oprávněně, dojde pouze k úpravě výše vymáhaných částek.